SNAŽAN RAST PROFITABILNOSTI UZ OČEKIVANI RAST PRIHODA

30. X 2018 | Atlantic grupa je u prvih devet meseci 2018. ostvarila ukupni prihod od 518 milliona evra pri čemu su prihodi od prodaje u odnosu na isti period prethodne godine organski rasli 3,7%, dok je blagi nominalni pad prihoda od prodaje od 0,5% rezultat prošlogodišnje prodaje proizvodnje sportske prehrane belgijskom partneru i izostanka s tim povezanih prihoda od uslužne proizvodnje. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 70 milliona evra i veća je za 18,9%, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla čak 34,4% na 42,3 miliona evra.

 

Najbolji u odnosima s investitorima

“Zahvaljujući najpre poslovnim rezultatima, a sudeći i prema osvojenim nagradama i priznanjima, možemo zaključiti da će 2018. biti još jedna uspešna godina za Atlantic grupu, u kojoj smo ojačali korporativne prakse kao i naše brendove. Atlantic je kao prvi izdavalac prešao sa Službenog u Vodeće tržište ZSE, a usledila je i prva nagrada za odnose s investitorima. Naš najinternacionalniji brend – Argeta – postao je evropski lider, dok redizajnirana Cockta ostvaruje izvanredne prodajne rezultate. Uz osnaženi distributivni asortiman, nastavili smo i s poboljšanjima u organizaciji distribucije, te s dezinvestiranjem non-core poslovnih operacija. Takođe, značajan rast profitabilnosti i niži finansijski troškovi zahvaljujući daljem razduživanju ojačali su naše novčane tokove čineći čvrsto uporište za budući rast”, istakao je predsednik Uprave Emil Tedeski.

Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana posebno se ističe Argeta, koja se, nakon uspešnog pokretanja proizvodnje u SAD-u prošle godine, u ovoj godini pozicionirala kao mesni namaz broj jedan u Evropi. Redizajnirana Cockta je ostvarila zavidne prodajne rezultate, s ukupnim rastom u HoReCa segmentu od čak 47%. U nastavku strategije dezinvestiranja manjih poslovnih operacija u julu je sa renomiranom kompanijom Magdis iz Zagreba potpisan ugovor o kupoprodaji društva Neva, koje okuplja poznate kozmetičke brendove Melem, Plidenta i Rosal.

 

Tržište Srbije raslo 5,6%

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic grupe u prvih devet meseci 2018. najviše su uticala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi s rastom od 10,2%, Pića s rastom od 7% i Kafa s rastom od 4,3%. Kafa se takođe s 21% učešća i 108,9 milliona evra prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima. Pod uticajem jačanja portfolija i optimizacije organizacije najznačajniji rast u distributivnom poslovanju ostvarila su tržišta Hrvatske s rastom od 9,6% i Srbije s rastom od 5,6%, a slede Slovenija koja je rasla 5,5% i BiH s rastom od 4%.

U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 68,9%, brendovi principala u distribuciji 23%, apotekarski lanac Farmacia 7,9% i proizvodnja privatnih robnih marki za treće strane 0,2%.