Sladoled u prahu

(tekst objavljen u Progressive magazinu br 74, jul 2010.)

 

Sladoled u prahu predstavlja jedinstvenu mešavinu dehirdiranih komponenti mleka u prahu, šećera u prahu, šlag baze, koji uz dodatak emulgatora, te prirodnih aroma i boja čine idealan spoj za ovu neodoljivu poslasticu. Ovaj dezert se na tržištu pojavljuje u mnogim ukusima, ali se potrošači najčešće odlučuju za ukus vanile, koji predstavlja bazni ukus za sve ostale sladoledne mešavine. Slede čokolada, stracciatella, keks, kafa, lešnik, a u poslednje vreme raste i popularnost voćnih ukusa, kao što su jagoda, višnja-jogurt, šumsko voće, banana i kivi.

Industrijska proizvodnja
Industrijski razvoj proizvodnje sladoleda u prahu počinje sredinom 19. veka, kada je i izmišljena mašina za pravljenje sladoleda. Svoju punu ekspanziju doživljava početkom 20. veka, kada je izmišljen mehanički frižider i kada je usavršena mašina za pravljenje sladoleda za potrebe masovnije proizvodnje. Svi ovi izumi prvenstveno su vezani za Veliku Britaniju i SAD, gde je potrošnja sladoleda po glavi stanovnika i danas najveća na svetu. Do potpunog procvata industrije sladoleda u prahu dolazi u drugoj polovini 20. veka, kada ovaj proizvod postaje neaobilazna poslastica u vrelim letnjim mesecima.

Počeci na našem tržištu
Proizvodnja i popularnost sladoleda u prahu u našoj zemlji počinju 70-ih godina prošlog veka, kada se kreće sa masovnijom industrijskom proizvodnjom. Godinama je ovaj proizvod dobijao na značaju u ishrani svake porodice. Potpuni uspeh doživeo je, međutim, krajem 20. veka, kada je ubrzani način života uslovio potrebu za većim brojem instant proizvoda koji se lako i brzo mogu spremiti u sopstvenom domu.

Poslastica za celu porodicu
Jedan od razloga ogromne popularnosti koju je doživeo sladoled u prahu na našem tržištu je njegova cenovna pristupačnost svim potrošačima. Oni za okvirno 45 dinara mogu dobiti 800ml ukusnog sladoleda, što predstavlja veoma jeftinu poslasticu u kojoj može da uživa cela porodica. Još jedna prednost je što je spravljanje ovog dezerta veoma brzo i jednostavno, te sam proces i konzumiranje istog predstavljaju radost, posebno za najmlađe. Osim toga, ovaj proizvod ima veoma dug rok trajanja od 18 meseci, te ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Očekuju se novi ukusi
U narednom periodu, predviđa se dalji razvoj i povećanje prodaje kategorije instant sladoleda u svetu, pošto potrošači očekuju veće bogatsvo i raznolikost ukusa, naravno po nižoj ceni. U tom pravcu se razvija i srpsko tržište. Trend svetske globalne krize uslovio je i pojavu većeg broja private label instant sladoleda, koji su cenovno veoma pristupačni. Renomirani brendovi i proizvođači, i pored toga, još uvek drže lidersku poziciju na tržištu srpskih instant sladoleda.

Aleksandar Vukosav
kompanija Centroproizvod