Regionalni čelendž fond objavljuje Treći poziv za finansiranje projekata u sektoru obrazovanja

31. V 2023. | Regionalni čelendž fond (RČF) objavio je Treći poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana i svih privrednih sektora. Zainteresovani konzorcijumi sačinjeni od obrazovnih ustanova i kompanija, posvećeni zajedničkom sprovođenju programa stručnog ili dualnog obrazovanja i obuke, svoje prijave mogu da pošalju do 7. jula 2023. godine, u 23.59h.
Izjave o zainteresovanosti mogu da podnesu konzorcijumi za stručno obrazovanje i obuku sastavljeni od ustanova stručnog obrazovanja i najmanje dve kompanije. Više informacija o uslovima i procedurama prijavljivanja nalazi se u Uputstvu za Treći poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti, koje je dostupno ovde.

Onlajn informativna sesija za zainteresovane škole i kompanije iz Srbije zakazana je za 8. jun od 13h, a registracija je dostupna ovde.

Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj dodelilo je 64,43 miliona evra za RČF, a Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švajcarskih franaka. Sredstva su poverena Nemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat implementira Komorski investiocioni forum Zapadnog Balkana 6 (ZB6-KIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Prvi i drugi krug prijavljivanja privukli su više od 300 Izjava o zainteresovanosti iz ekonomija Zapadnog Balkana. Odabrana su 63 projekta za finansiranje obuke pružalaca usluga stručnog obrazovanja i partnerskih kompanija, a od toga čak 16 projekata iz Srbije.

Treći javni poziv je promovisan na Godišnjoj regionalnoj konferenciji Regionalnog čelendž fonda 30. maja, na kojoj se razgovaralo o tekućim trendovima i izazovima u razvoju ljudskog kapitala na Zapadnom Balkanu, kao i o temama kao što su privlačenje učenika da učestvuju u programima stručnog obrazovanja i obuke, inovacije i digitalizacija u stručnom obrazovanju i obuci i zeleno stručno obrazovanje i obuka za zelena radna mesta.

U ime glavnog donatora projekta, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, gospođa Hajke Bakofen-Varneke, direktorka divizije za Jugoistočnu i Istočnu Evropu i Južni Kavkaz, izrazila je nadu “da ćemo uz RČF projekat moći da pronađemo upešan način da unapredimo uslove stručnog obrazovanja i obuke i ponudimo jednake mogućnosti zapošljavanja za mlade iz regiona, naročito mlade žene, kako bi svoju budućnost uzeli u svoje ruke”.

“RČF doprinosi osnaživanju pružalaca obuke u cilju unapređenja veština radnika u skladu sa poslovnim potrebama različtih sektora, što je najveći doprinos koji možemo da damo društvu sa dugoročnim prednostima za sve ekonomije Zapadnog Balkana“, dodao je Lulzim Rafuna, predsednik Upravnog
odbora Komorskog Investicionog Foruma.

Derek Džordž, zamenik šefa saradnje SDC u Srbiji, rekao je da “SDC promoviše različite pristupe
kooperativnoj obuci širom Zapadnog Balkana, koji imaju jednu zajedničku osobinu: okupljanje javnih i
privatnih interesnih grupa u cilju jačanja relevatnosti za tržište rada i kvaliteta stečenih veština kako bi
se mladima obezbedile veštine potrebne za rad. Saradnja između Nemačke i Švajcarske koje su zajednički
osnovale Donatorski komitet o dualnom stručnom obrazovanju i obuci, predstavlja logičan korak, s
obzirom na to da delimo iste ciljeve”.

Regionalni čelendž fond (RČF) predstavlja finansijski mehanizam dizajniran da poveća zapošljivost
mladih i podstakne konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana finansiranjem investicija
u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativnog ili dualnog obrazovanja, koji se sprovode
kroz partnerstvo između institucija za stručno obrazovanje i kompanija. Bespovratna sredstva se
dodeljuju na regionalnom konkursu.