Proizvodi za dečiju higijenu

ZA KUPANJE BEZ SUZA

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.19, decembar 2005.)

Lider na tržištu proizvoda za dečiju higiienu Henkel Merima. Slede kompanije Nevena, Beiersdorf, Alkaloid i Johnson&Johnson.

Održavanje lične higijene navika je koja nas prati ceo život, a stiče se od najranijih dana. U početku nam drugi svesrdno pomažu da budemo čisti, zdravi i lepi, sve dok sami ne budemo u stanju da vodimo računa o tome. Za održavanje higijene dece postoje različiti proizvodi i kolekcije, namenjene upravo najmlađoj populaciji, mada nije retkost da pojedine od tih proizvoda rado koriste i starije osobe. U želji da izađu u susret deci, proizvođači se trude da na različite načine zadovolje potrebe koje, pre svega imaju roditelji kada je u pitanju briga za higijenu njihovih beba, a zatim i sami mališani, koji inače važe za veoma kritičnu i probirljivu kategoriju potrošača.

Henkel Merima
Vodeći proizvođač u oblasti dečje higijene je kompanija Henkel Merima, sa Dečjim sapunom. Kako ističe brend menadžment za deterdžente, Dečji sapun je jedan od najpoznatijih i najprodavanijih brendova u grupi proizvoda namenjenoj dečjoj higijeni na tržištu Srbije i Crne Gore. Prema procenama koje oni imaju, Dečji sapun – Henkel Merima pokriva oko 40 odsto tržišta Srbije i Crne Gore. “Dečji sapun se proizvodi samo u jednoj, veoma prepoznatljivoj varijanti, u pakovanju od 87 g. Koristi se za pranje lica i celog tela. Obim njegove prodaje je veoma značajan, stabilan iz godine u godinu, i u porastu posmatrano po mesecima u okviru 2005. godine. Prisutan je na celom tržištu Srbije i Crne Gore, kao i na tržištu Makedonije. Potrošači su uvereni u kvalitet koji poseduje Dečji sapun, s obzirom na to da je na tržištu veoma dugo, 86 godina. U narednoj godini Dečji sapun će da zadrži svoje prepoznatljive karakteristike – kvalitet, sastav, miris, težinu, dizajn. Iako TV reklame nije bilo veoma dugo, njegova prodaja je veoma stabilna i kontinuirano beleži blagi rast.

Nevena Leskovac
Drugi proizvođač je Nevena, sa svojom Kosili kolekcijom. Prema rečima Milene Jovanović, iz kompanije Nevena, Kosili kolekcija obuhvata kompletan dečji asortiman proizvoda za negu – kupku, šampon, običan sapun, ulje, mleko, puder i kremu. Ona ističe da je, kada se uzme u obzir celokupan asortiman proizvoda za dečju higijenu, njihovo tržišno učešće i veće nego što to pokazuju rezultati istraživanja GfK, i dodaje da su posebno dominantni u prodaji kupki. Prema rečima Jovanovićeve, u poređenju sa prošlom godinom zabeležen je blag rast prodaje. Svoje proizvode Nevena izvozi u Makedoniju i BiH, a u planu je i povratak na ostala tržišta, na kojima je, kako naglašava Milena Jovanović, Kosili prepoznatljiv i poznat brend.
“Kosili kupka prodaje se u pakovanjima od 550ml i 180ml, šampon je dostupan u pakovanjima od 230ml, običan sapun u gramaži od 90g, ulje i mleko pakuju se u ambalaže od po 140ml, puder od 90g, a krema se može naći u tri varijante – u kutijama od 50 i 200ml, kao i u tubi od 75ml”, navodi Jovanović. Prema njenim rečima, proizvodnja Kosilija počela je pre više od 35 godina, u roze pakovanjima, posle čega se na zahtev potrošača na tržištu pojavila i plava kolekcija tih istih proizvoda. “Ono što je posebno važno reći, a što najbolje govori o potvrdi kvaliteta je da u tom višedecenijskom prisustvu na tržištu nije bilo nikakvih primedbi i žalbi”, naglašava Jovanović. Ona dodaje da su zbog svoje specifične formule i sastojaka, Kosili proizvodi pogodni za svakodnevnu upotrebu i negu kože, i da ih mogu koristiti i starije osobe, naročito one koje imaju problematičnu kožu.

Beiersdorf
Na trećem mestu nalaze se proizvodi kolekcije Nivea. Marjana Davidović, Product Manager Trainee kompanije Beiersdorf navodi da nemaju podatke za tržišno učešće ove grupe proizvoda, ali dodaje da njihova prodaja govori o porastu u odnosu na isti period prošle godine. “U segmentu proizvoda za dečju higijenu Nivea ima dve linije proizvoda: Nivea Baby, koja je namenjena najmlađoj populaciji – bebama do dve godine, i obuhvata kompletnu liniju proizvoda za higijenu i negu: šamponi, kupke, sapuni, kreme, ulja i različite vrste vlažnih maramica, posebno prilagođenih nežnoj dečjoj koži. Druga linija Nivea Bath Care, sadrži tri proizvoda za pranje i kupanje dece starije od dve godine. Svi proizvodi su prilagođeni uzrastu potrošača, kako po svojoj formulaciji, tako i po pogodnostima na pakovanju (proizvodi za tuširanje i kupanje dece iz Nivea Bath Care linije na sebi imaju specijalne Nobby nalepnice koje promene boju ukoliko je voda za kupanje pretopla)”, ističe Davidović.
Najprodavaniji proizvod iz Nivea Baby linije, kako navodi Davidović, su vlažne maramice sa kremom, soft krema za bebe i šampon i kupka za bebe. Iz Nivea Bath Care linije za decu najprodavaniji proizvodi su sapun za decu i šampon i kupka za decu. Kada su u pitanju novine na tržištu, Davidović ističe da kompanija Beiersdorf stalno ulaže u svoje proizvode, nudi inovativna rešenja i u mnogim oblastima je Trend setter, koga kasnije slede i ostali konkurenti. “Formulacije proizvoda se stalno unapređuju i prilagođavaju sve većim zahtevima potrošača. Ovakva praksa će biti nastavljena i u budućnosti”, naglašava Davidović.

Johnson&Johnson
Među prvih pet proizvođača nalazi se i kompanija Johnson&Johnson, sa kolekcijom Johnson’s baby. “Teško je proceniti udeo na tržištu koji pokrivamo našim proizvodima u ovoj kategoriji, jer podaci agencija još uvek nisu sasvim pouzdani, ali ono što znamo sasvim precizno je da se kvalitetno radi sa svim ključnim kupcima i pored njih se direktno snabdeva oko 3.500 samostalnih trgovinskih radnji godišnje”, ističe Želimir Jurčić, direktor razvoja J&J Consumer. Ono što on naročito naglašava je, međutim, da je Johnson’s Baby mnogo više porodičan, nego isključivo baby brend. “Ovakvim ga čini podatak da značajan deo proizvoda iz kolekcije Johnson’s baby upotrebljavaju i odrasle osobe – 51 odsto upotrebe losiona, 57 odsto upotrebe šampona, 68 odsto upotrebe ulja, kao i 84 odsto pudera. Time se ovaj brend uzdiže daleko iznad granica dečje higijene i igra značajnu ulogu upravo u pomenutim kategorijama za odrasle”, ističe Jurčić i dodaje da je najbolji primer JB šampon čije je učešće od četiri odsto u kategoriji šampona za odrasle veće nego učešće L’oreala (2,5 odsto) ili Henkel-Schwarckopfa (0,5 odsto) i nedaleko od Palmolivea sa 5,5 odsto, prema podacima MEMRB-a.
“Naši napori su usmereni na to da se ovakva raspodela uloga u percepciji naših potrošača i kategorijama prenese i na pozicioniranje ove robe na policama. Kako u onim slučajevima gde smo to uspeli (Mercator, Vero, Rodić, Metro u Srbiji, kao i svi veliki klijenti na svetskom nivou – Wal Mart, Tesco, Carefour i drugi) imamo značajan pozitivan efekat na prodaju, predlažem i našim ostalim partnerima u Srbiji da Johnson’s Baby proizvode posmatraju mnogo više kao liniju kozmetike koju koristi cela porodica, i tako je i pozicioniraju u svojim objektima”, navodi Jurčić. Prema njegovim rečima, njihova prodaja raste kontinutirano u poslednje tri godine, kako kroz rast prodaje osnovnih artikala (kao na primer šampona i sapuna), tako i kroz uvođenje novih linija. Kada su u pitanju proizvodi iz kategorije dečje higijene, najprodavaniji su Johnson’s Baby and Penaten. Jurčić nije želeo da navodi detalje oko uvođenja novina, ističući da će tržište o njima biti obavešteno na vreme. “Kada je u pitanju konkurencija, u višem segmentu u kome se Johnson’s Baby nalazi, postoji samo jedan konkurent, a to je Nivea”, naglašava Jurčić.

Pripremila: Ana Filipović