PROIZVODI OD RECIKLIRANE PLASTIKE: Lidlov doprinos globalnoj borbi protiv ambalažnog otpada

22. VII 2021 | Kompanija Lidl u svoj asortiman uključuje sportsku opremu napravljenu od reciklirane plastike prikupljene na plažama i morskim obalnim područjima, čime daje svoj doprinos čišćenju životne sredine i smanjenoj upotrebi resursa u proizvodnji.

Ova nesvakidašnja linija proizvoda koju čine šortsevi, majice i patike za žene i muškarce, rezultat je težnje kompanije Lidl da se, smanjenjem upotrebe plastike i povećanom upotrebom recikliranog materijala, na globalnom nivou uključi u rešavanje ozbiljnog problema koji predstavlja neodgovorno odložen plastični otpad, saopšteno je iz kompanije.

Lidlova sportska odeća je u potpunosti proizvedena od plastičnog otpada, od čega deo potiče od PET boca sakupljenih iz priobalnih delova okeana u Aziji. Tako je, na primer, 25% vlakana gornjeg dela patike sačinjeno od reciklirane plastike iz okeana.

“Ova inicijativa u potpunosti oslikava našu posvećenost održivoj ekonomiji – doprinosimo uklanjanju plastičnog otpada koji bi se vremenom našao u ili pored vode, a našim potrošačima nudimo ekološki prihvatljiviji proizvod visokog kvaliteta po već poznatim Lidl cenama. Reciklirana sintetička vlakna imaju podjednaku čvrstinu, vodootpornost i prozračnost poput prirodnih, manje upijaju vodu i brže se suše, što su upravo i razlozi zašto je izbor pao baš na sportsku opremu”, istakla je Martina Petrović, rukovodilac sektora Komunikacije i CSR u kompaniji Lidl Srbija.

U Lidlovoj ponudi tako su se našle Crivit majice i šortsevi za žene i muškarce visokog kvaliteta, kao i patike sa uloškom od memorijske pene koja se optimalno prilagođava stopalu i osigurava udoban osećaj tokom nošenja.

U Srbiji ova ekološki osvešćena ponuda počinje 22. jula u svim Lidl prodavnicama i trajaće do isteka zaliha.

Iz kompanije naglašavaju da je Lidlova linija sportske opreme od reciklirane plastike samo jedna u nizu društveno odgovornih inicijativa kompanije za implementaciju ‘REset Plastic’ strategije (reset-plastic.com), koja je usmerena na pet oblasti delovanja: od izbegavanja upotrebe plastike, recikliranja i uklanjanja iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti. U okviru ove strategije, kompanija Lidl Srbija u junu ove godine izbacila je iz upotrebe plastične kese za kupovinu u celoj Srbiji.

O kompaniji Lidl
Lidl je deo je nemačke Švarc grupe (Schwarz Gruppe), jednog od vodećih prehrambenih diskontnih lanaca u Evropi. Posluje u 32 zemlje širom sveta i broji više od 310.000 zaposlenih.
Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine i trenutno ima 51 prodavnica u 32 grada širom zemlje. Dugoročni planovi komanije su koncipirani sa ciljem da se potrošačima širom Srbije ponudi jedinstveno iskustvo kupovine i najbolji odnos cene i kvaliteta, čemu kompanija i globalno teži. Na osnovu sertifikovanja od strane Top Employers Institute za najboljeg poslodavca, Lidl je nosilac sertifikata ‘Top Employer Serbia’ i ‘Top Employer Europe’ za 2021. godinu.