PRAVO NA ŽIG ČUVARKUĆA DOBILO 75 DOMAĆIH PROIZVODA

2882020-pks

28. VIII 2020 | Pravo na korišćenje žiga Čuvarkuća, u okviru projekta Privredne komore Srbije (PKS) ‘Stvarano u Srbiji’, kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je 75 proizvoda. Čuvarkuću je dobilo – 19 proizvoda Ukusi moga kraja kompanije Mercator-S, 15 Nectarovih, 14 Mlekare Šabac, 10 kompanije Vital, šest proizvoda kompanije Esensa, pet firme Vrtlari, četiri Mlekare Granice, kao i Zanatsko lager pivo Mala barka i  Voćna rakija od šljive, proizvođača SIL 3, Žitište.

Odluku je, na prvoj sednici, doneo Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga Čuvarkuća u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i zaštite životne sredine.

“Već od  sledeće sedmice žig Čuvarkuća može se očekivati na ovim prvim proizvodima koji su dobili pravo da ga koriste, a još dodatnih 150 čeka odluke tehničke komisije i Saveta. Očekujemo da će već početkom jeseni oko 250 domaćih proizvoda nositi ovu oznaku”, istakao je Mihailo Vesović, predsednik Saveta i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a.

Čuvarkuća je garant proizvođačima i potrošačima i dokaz da je više od 80 odsto vrednosti proizvoda stvoreno u Srbiji. Na ovaj način podižemo ukupnu snagu privrede, dajemo podsticaj ne samo velikim, nego i malim preduzećima koja su u dobavljačkom lancu, ali i izlaze samostalno na tržište. Sa Čuvarkućom domaći brend biće ojačan i dodatno istaknut, rekao je Vesović.

“Želimo da žig Čuvarkuća stoji na najboljim proizvodima koje Srbija može da ponudi”, naglasio je član Saveta Saša Veljković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ističe da su prijavljeni odlični proizvodi, da Savet nije imao lak zadatak, ali i da nije bilo lako aplicirati, jer je potrebno ispuniti visoke ekološke i tehnološke kriterijume, kao i standarde kvaliteta.

Projekat ‘Stvarano u Srbiji’ i žig Čuvarkuća imaju cilj da podrže domaće proizvode i proizvođače i unaprede svest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Ovaj strateški projekat usmeren je na jačanje ekonomije Srbije, povećanje zaposlenosti i investicija, unapređenja konkurentnosti i imidža domaćih kompanija, kao i spoljnotrgovinskog bilansa.

Predstavnici kompanija čiji su proizvodi među prvima nosioci prava na kolektivni žig ne kriju zadovoljstvo i ističu da će Čuvarkuća biti potvrda da Srbija ima vrhunske proizvode koji su rame uz rame sa inostranom konkurencijom.

“Kompanija Mercator-S je, kao nacionalni trgovinski lanac koji čak 97 odsto vrednosti robe nabavlja u Srbiji, posvećena pružanju podrške malim domaćim proizvođačima i plasmanu srpskih proizvoda izuzetnog kvaliteta. Ponosni smo na to što su baš ‘Ukusi moga kraja’, kao autentičan srpski brend, koji je nastao u uspešnoj saradnji kompanije Mercatora-S i malih proizvođača, osvojili najviše Čuvarkuća. Već u narednih nekoliko dana naša kuća biće puna Čuvarkuća, jer ćemo u svim našim Idea prodavnicama, Mercator hipermarketima i Roda marketima širom Srbije postaviti oznake da kupci mogu da prepoznaju proizvode koji su čuvarkuće srpske privrede”, izjavila je Violeta Kovačević, generalni direktor kompanije Mercator-S.

“Održivo poslovanje moguće je u Srbiji kada se, kao kod nas, zasniva 100 odsto na domaćem kapitalu, sirovinama, resursima i znanju. Želim da zahvalim Privrednoj komori Srbije na ovoj inicijativi jer verujem da će Čuvarkuća zaživeti kao oznaka i opstati u narednim godinama”, izjavio je Dragan Šašić, generalni direktor Mlekare Šabac.

“Inicijativa ‘Stvarano u Srbiji’ usklađena je sa naporima i misijom kompanije Nectar da stvorena dodatna vrednost ostane u Srbiji. Upravo zato smo se i prvi prijavili i ponosni smo što smo među prvima i dobili ovaj žig za 15 proizvoda”, izjavio je Mihailo Janković, direktor kompanije Nectar.

Projekat ‘Stvarano u Srbiji’, kao strateški projekat podrške domaćim proizvodima i proizvođačima, startovao je polovinom juna, a svi privrednici koji proizvode u Srbiji i imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga. Pravo korišćenja Čuvarkuće dobija se na tri godine, sa mogućnošću resertifikacije.