POČEO TREĆI CIKLUS PROJEKTA ‘ZASADI DRVO’

6. IX 2021 | Treći ciklus projekta ‘Zasadi drvo’ čiji su pokretači Adria Media Group i dm drogerie markt zvanično je najavljen danas na događaju održanom u Botaničkoj bašti ‘Jevremovac’. Događaj je otvorio potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, a govorili su Ana Aleksić, članica uprave Adria Media Group, Svetlana Jovanović Mitić, menadžerka marketinga u kompaniji dm drogerie markt, predstavnici institucionalnih partnera i javne ličnosti. Tim povodom organizovana je izložba ‘Umetnost prirode’ slikara Đorđa Stanojevića.

Ovaj ciklus projekta ‘Zasadi drvo’ nosi naziv ‘Četiri godišnja doba’ i ima za cilj da se posadi duplo veći broj stabala u odnosu na prethodnu godinu. U narednih sedam meseci planirana je sadnja 200.000 sadnica širom Srbije i nastavak aktivnosti u cilju informisanja i edukacije, a čiji je primarni cilj promena navika građana. Teme koje će biti u fokusu projekta ove sezone su: biodiverzitet, značaj povezanosti čoveka sa prirodom i važnost edukacije i informisanja javnosti o očuvanju i zaštiti prirode.

Ana Aleksić, članica uprave Adria Media Group, istakla je zadovoljstvo što je ‘porodica Zasadi drvo’ sve brojnija, ciljevi iz godine u godinu sve ambiciozniji, a rezultati sve značajniji. “Naši planovi su i ove sezone ambiciozni, ali realni, zahvaljujući, pre svega, podršci partnera sa kojima realizujemo projekat. Nastavljamo da organizujemo akcije sadnje, edukujemo i informišemo javnost i okupljamo sve koji prepoznaju važnost ove teme.

U poslednje vreme svedočimo sve većem broju prirodnih nepogoda, koje su posledica klimatskih promena. Verujemo da taj trend još uvek može da se zaustavi, ako shvatimo da je budućnost u našim rukama i da svako od nas direktno na nju utiče. Apelujem na građane da, svako u granicama svojih mogućnosti, nađe način da doprinese očuvanju i zaštiti prirode. Naš primarni cilj ove godine je da građani shvate da je ključ u pojedincu, da je odgovornost svakog od nas da svojim postupcima doprinesemo zdravijoj budućnosti“, zaključila je Ana Aleksić iz kompanije Adria Media Group.

Svetlana Jovanović Mitić, menadžerka marketinga u kompaniji dm drogerie markt, istakla je važnost zajedništva. “Partnerstvo na projektu Zasadi drvo za nas je od posebnog značaja, jer imamo šansu da preduzmemo značajne korake u očuvanju životne sredine i motivišemo druge da nam se pridruže na tom putu. Ponosni smo na činjenicu da smo se zahvaljujući ovom projektu svrstali u pokretače najveće akcije pošumljavanja u zemlji zajedno sa našim partnerima. Kada smo pokrenuli Zasadi drvo, želeli smo da kroz ovu inicijativu gradimo zdraviju budućnost za naraštaje koji dolaze, ali i da ujedinimo mnoge generacije. Sada, kada smo pokazali da udruženi zaista možemo sve, radujemo se pisanju novih rekordnih brojki“, izjavila je Svetlana Jovanović Mitić iz kompanije dm drogerie markt.

Ješa Erčić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP ‘Srbijašume’, objasnio je da su ovakve akcije sve potrebnije jer su šumski ekosistemi pod sve većim pritiskom i uticajem klimatskih promena, a Roland Kokai, direktor JP ‘Vojvodinašume’, zahvalio se medijima jer će zahvaljujući njima ova tema ući u mnoga domaćinstva, a upravo slobodne površine u vlasništvu fizičkih lica predstavljaju značajan resurs i potencijal za pošumljavanje. Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, smatra da podizanjem šuma dižemo odbrambeni potencijal nacije i otpornost na klimatske promene. “Ako svako zasadi po četiri sadnice, obezbedio je za sebe fabriku kiseonika, i to je najjeftinija porodična investicija. Za svaku šumu koja izgori treba 100 godina da se obnovi“, zaključio je Siniša Mitrović.

Da podsetimo, u prvoj godini akcije ‘Zasadi drvo’ postavljen je rekord time što je u jednom danu posađeno više od 51.000 sadnica, dok je naredne, 2020. godine zasađeno više od 100.000 sadnica širom Srbije i prikupljeno 1,5 tona semena.

Akciju sadnje stabala pokrenuli su Adria Media Group i dm drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za šume, JP ‘Srbijašume’, JP ‘Vojvodinašume’, Pokreta gorana Srbije, Privredne komore Srbije, Botaničke bašte ‘Jevremovac’ i Šumarskog fakulteta u Beogradu i Šumarske škole Kraljevo, a od ove sezone i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za zaštitu prirode.