OTVOREN KONKURS ‘ZA ŽENE U NAUCI’

9. II 2024 | U susret Međunarodnom danu žena i devojaka u nauci koji se obeležava svakog 11. februara, organizatori programa L’Oréal-UNESCO ‘Za žene u nauci’, kompanija L’Oréal Balkan, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija  i Nacionalna Komisija za UNESCO, pozivaju mlade naučnice u našoj zemlji da se prijave na 14. po redu konkurs za ova prestižna priznanja. 

Četrnaesti ciklus Nacionalnog programa ‘Za žene u nauci’ otvoren je do 31. marta i namenjen je mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Najtalentovanije mlade naučnice biće nagrađene priznanjima i finansijskom podrškom u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja. Nacionalna priznanja ‘Za žene u nauci’ predstavljaju podršku njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2024. godinu.

Iako žene danas čine manje od 30% istraživača širom sveta, njihova uloga u vođenju revolucionarnih istraživanja koja imaju dubok uticaj na napredak čovečanstva i društva je izuzetna.  Samo tokom 2023. godine, svet je dobio dve nove dobitnice Nobelovih nagrada za medicinu i fiziku. To je bila ukupno sedma dodeljena Nobelova nagrada laureatkinjama međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO ‘Za žene u nauci’, koji i u našoj zemlji već 13 godina nagrađuje najbolje mlade naučnice.

Čuvena međunarodna inicijativa L’Oreal – UNESCO ‘Za žene u nauci’ (L’Oreal –  UNESCO For Women in Science) broji 25 godina postojanja, dok je program u Srbiji  pokrenut 2010. godine. Do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara. Cilj programa ‘Za žene u nauci’ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.