NOVI TERMINI ZA BESPLATNE MAMOGRAFSKE PREGLEDE U BEOGRADU NA VODI

8. III 2024 | Besplatne mamografske preglede će od nedelje, 10. marta sve zainteresovane dame moći da obave u mobilnom mamografu koji će nakon opštine Novi Beograd biti postavljen u Beogradu na vodi. Preventivni pregled može se zakazati radnim danima od 9 do 14h, na brojeve telefona 0607171969 i 0607171523, do popune termina, dok se pregledi realizuju svakog dana od 9 do 19h.

U okviru akcije ‘Hajde da imamo vremena za pregled’ koju Grand kafa sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92 pod sloganom ‘Ne gledaj u šolju, pregledaj se’ do sada je pregledano više od 33.000 žena širom Srbije.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, od koga svake godine oboli 4.400 žena, a 1.600 izgubi život. Mamografija je najvažniji korak u ranom otkrivanju i prevenciji ove bolesti. Važno je da sve dame od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu obavile mamografski pregled, kao i žene iznad 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke, zakažu svoj pregled i ne preskoče ovu važnu stavku kada je reč o zdravlju. Mamografijom se tumor dojke može otkriti u ranoj fazi, a od 45. godine trebalo bi da bude obavezni deo preventivnih pregleda na svake dve godine, ukoliko nema nikakvih simptoma. Ako se otkrije u ranoj fazi, bolest je izlečiva u čak 90% slučajeva.