NIS: ULAGANJE U LJUDE JE INVESTICIJA U BUDUĆE USPEHE

Jednom je neko rekao: “Dobra plata inspiriše zaposlene jednom mesečno, dok ih pozitivno radno okruženje inspiriše svaki dan”.

U današnjoj epohi dinamičnih promena, nije lako odgovoriti na pitanje šta zaposleni zapravo smatraju inspirativnim radnim mestom i šta tačno znači biti poželjan poslodavac. Da stvar bude još kompleksnija, u velikim kompanijama radi više generacija zaposlenih, koje imaju različite zahteve i očekivanja od poslodavca. Dok jedni preferiraju stabilnost kompanije i dobre zarade, drugi kao prioritet vide izazovne projekte i mogućnost stalnog usavršavanja i profesionalnog razvoja.

Zbog toga odgovorni poslodavci moraju da prate promene na tržištu rada i brzo im se prilagođavaju. Nisu u pitanju samo aktuelni zaposleni, već i mladi talenti koje tek treba privući sa tržišta. Sve to put do titule poželjnog poslodavca ne čini nimalo lakim.

Najpoželjniji poslodavac dva puta uzastopno

Jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji je naša vodeća naftna kompanija NIS. Ova kompanija ujedno je i najpoželjniji poslodavac u našoj zemlji, prema rezultatima istraživanja ‘TalentX’ koje sprovodi specijalizovani portal Poslovi.Infostud. U anketi u kojoj je svoj stav iskazalo oko 11.000 ispitanika NIS je izabran za najpoželjnijeg poslodavca dva puta uzastopno.

Na pitanje u čemu je tajna ovog uspeha, u kompaniji NIS kažu da je fokus prvenstveno na negovanju i dodatnom unapređenju zadovoljstva zaposlenih, što podrazumeva brojne materijalne i nematerijalne benefite, fleksibilne oblike rada, mogućnost stalnog usavršavanja i razumevanje i poštovanje različitosti na radnom mestu. Takođe, u NIS-u se trude da kreiraju stimulativno radno okruženje za zaposlene koje podrazumeva i rad na izazovnim projektima, uz korišćenje savremene opreme. Pored toga, zaposlenima su omogućeni različiti fleksibilni oblici rada, poput mogućnosti rada van prostorija poslodavca, postepeni povratak sa porodiljskog odsustva i brojni drugi.

Briga o zaoposlenima

S obzirom na to da je razvoj ljudskog potencijala pitanje od univerzalnog značaja, dostojanstveni rad i ekonomski rast se nalaze među 17 ciljeva održivog razvoja UN. Svetska organizacija planira da se do 2030. godine stvore uslovi za stabilan ekonomski rast u najmanje razvijenim državama, da se suzbije dečji rad i poveća udeo zaposlenosti mladih.

U NIS-u navode da svojim poslovnim aktivnostima doprinose ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN, a da je među njima i cilj broj 8, koji se odnosi na dostojanstven rad i ekonomski rast. NIS je nedavno, pod sloganom ‘Naša održiva zajednica’, objavio Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu, što je 13. uzastopni verifikovani izveštaj ove kompanije.

U ovom izveštaju se, pored ostalih informacija, mogu pronaći i rezultati aktivnosti koje NIS sprovodi kada su u pitanju zaposleni, ali i potencijalni zaposleni. Primera radi, ova kompanija je u 2022. godini sprovela 3.407 obuka za 4.407 zaposlenih, a za realizaciju svih obuka je izdvojeno 234,3 miliona dinara, što je povećanje od 25% u odnosu na 2021. godinu.

Briga o studentima i novim talentima

Osim brige o ljudskim resursima, NIS nastavlja da privlači nove talente i podržava studente. Tako je i u 2022. godini nastavljena realizacija programa zapošljavanja diplomaca i studenata master studija ‘NIS Energy’, dok je odabranim studentima pružena prilika za praksu kroz program ‘NIS Calling’. Kompanija nastavlja da obezbeđuje stipendije za najbolje domaće studente, a do sada je podršku dobilo više od 130 diplomaca.

Iz NIS-a poručuju da je briga o ljudima jedan od stubova održivog razvoja i prioriteta kompanije, čime se ujedno doprinosi i razvoju čitave zajednice.