NESTLÉ: ‘ZDRAVA DECA – ZDRAVA BUDUĆNOST’

03. VII 2020. | Tokom panela ‘Zdrava deca – zdrava budućnost’, koji je organizovala kompanija Nestlé u okviru konferencije Pro-femina, prisutni su mogli da saznaju zašto su zdrava i pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost najbitniji faktori prilikom rasta i razvoja dece. Bilo je reči i o projektu ‘ZdravoRastimo’ koji Nestlé sa partnerima u Srbiji sprovodi već devet godina i kroz koji je do sada prošlo više od 45.500 mališana školskog uzrasta.

Pravilni razvoj dece i borba za njihovo zdravije odrastanje jesu teme koje Nestlé, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije,  sprovodi od 2011. godine u osnovnim školama širom Srbije. Od kada je, kao deo globalne inicijative ‘Nestlé for Healthy Kids’ program ‘ZdravoRastimo’ započet, više od 50.000 dece, nastavnika i roditelja su se ujedinili u borbi za zdraviju budućnost školaraca. Ovaj projekat podržali su i Savez za školski sport Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’.

Svesni koliko je pravilni razvoj dece i borba za njihovo zdravlje bitna tema, a u želji da promene situaciju, na panel diskusiji ‘Zdrava deca – Zdrava budućnost’ govorili su Renata Matusinović, izvršni direktor kategorije hrane kompanije Nestlé za jugoistočni evropski region, Uroš Savić, generalni sekretar Savaza za školski sport Srbije, i dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut“ ‘. Sagovornici su tokom panel diskusije podelili različita znanja i iskustva o navikama u ishrani dece u zemlji, regionu, kao i svetu.

Iz Nestléa su istakli da nastoje da inspirišu ljude da žive zdravim životom, naročito decu, jer detinjstvo je period intenzivnog rasta i razvoja u kome je potrebno obezbediti odgovarajući unos energije. Zato je već tada važno podsticati formiranje zdravih životnih navika u domenu pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Osim toga, kao deo šireg programa ‘ZdravoRastimo’, nastao je i projekat ‘ZdravoKlopajmo’ koji pokazuje koliko je lako upravljati porcijama pri ishrani.

“Obrazovanje u školi koje smo stvarali zajedno sa partnerima, školama, đacima i nastavnicima poslednjih godina nikada ne prestaje. Uvek možemo da idemo korak dalje za svoje zdravlje – ali je najvažnije da postanemo svesni svojih odluka koje na njega utiču. U tom smislu, ‘ZdravoRastimo’ je postigao izuzetan uspeh, i mi smo opravdano ponosni. Najvažnije konkretne i značajne akcije koje motivišu decu dolaze od samih nastavnika u svakoj školi koja je ovaj projekat prepoznala kao ulaganje u zdraviju budućnost”, istakla je Renata Matusinović.

Dodatno, podaci brojnih istraživanja ukazuju na porast broja prekomerno uhranjene i gojazne dece u zemljama Evrope, pa i kod nas. Istraživanje u našoj zemlji, koje je u okviru projekta ‘ZdravoRastimo’ sproveo Institut za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’, pokazalo je da 60,3% sedmaka kupuje sendviče ili peciva kao obrok u školi, a da preporučen unos od pet obroka dnevno upražnjava tek svaki četvrti ispitani učenik.

Opšte je poznato da fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu može dovesti do nepravilnog razvoja tela i nastanka deformiteta kod dece. Projekat ‘Zdravo Rastimo’, putem edukacije o pravilnim navikama i motivacijom, vratio je više od 24.000 učenika i učenica na sportske terene. Ovakav uspeh ostvariv je, naravno, uz pomoć nastavnika fizičkog koji prepoznaju značaj ovog projekta.

Panel diskusija ‘Zdrava deca – zdrava budućnost’, kao i celokupni projekat ‘ZdravoRastimo’, stavlja u prvi plan nešto što je često zapostavljeno. Pažnja se usmerava na zdrav način ishrane, fizičku aktivnost i sticanje dobrih i zdravih navika. Deca će se hraniti zdravije, pa će samim tim i misliti zdravije, a sve to vodi u zdraviju budućnost.