NESTLÉ ZABELEŽIO ORGANSKI RAST OD 8,7% I OČEKUJE VEĆI RAST OD PRODAJE U 2023. GODINI  

27. VII 2023 | Nestlé Srbija zabeležila je bolje rezultate od proseka grupe i dostigla organski rast od 11,9 odsto:

  • Ukupnaprodaja za prvu polovinu 2023. godine porasla je za 1,6% i iznosi 46,3 milijardi švajcarskih franaka;                
  • Organski rast dostigao je 8,7%, sa realnim internim rastom (RIG) od -0,8% i rastom cena od 9,5%;                
  • Osnovn amarža operativne dobiti iznosi 17,1%;
  • Slobodan protok novca uvećan je za 1,9 milijardi švajcarskih franaka i dostigao 3,4 milijardi švajcarskih franaka, uglavnom pod uticajem nižeg nivoa zaliha; 
  • Osnovna zarada po akciji u stranoj valuti porasla je za 11,1%;                
  • Prognoze za 2023. godinu: očekuje se organski rast prodaje između 7 i 8%, kao imarža operativne dobiti pri trgovanju između 17 i 17,5%.

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svetu, objavila je finansijske rezultate za prvu polovinu 2023. godine. “U potrošačkom okruženju koje sebrzo menja, mi smo svoje strateške prioritete sprovodili disciplinovano ifokusirano. Na osnovu snažnog učinka u prvoj polovini godine, naša očekivanjaza organski rast prodaje za 2023. godinu su se uvećala. Potrošnja u domaćinstvima nakon Covid-a se sada normalizovala, čime se uklonio zastoj u rastu nekih naših kategorija. Kanali van domaćinstava (out-of-home kanali) i dalje beleže snažan trend rasta. U preostalom delu godine, uvereni smo da ćemo obezbediti kombinaciju pravih količina i raznovrsnosti, poboljšatibruto marže i značajno uvećati ulaganja u marketing. U kombinaciji sa tekućim upravljanjem portfoliom i optimizacijom, kao i kontinuiranom implementacijom naših održivih inicijativa, u dobroj smo poziciji da rastemo i stvaramo dodatnu vrednost za sve zainteresovane strane“, izjavio je tom prilikom, Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé’

U prvoj polovini 2023. godine u Srbiji je takođe zabeležen pozitivni organski rast od 11,9%. “Našu kompaniju Nestlé Srbija čine pre svega ljudi koji su svojim kvalitetom i zalaganjem ostvarili dvocifreni organski rast od 11,9%, što je odličan put uspeha za prvih 6 meseci ove godine. Većina naših kategorija je ostvarila snažan organski rast, aposebno kategorije za kućne ljubimce, konditorski proizvodi, žitarice, hrana zabebe kao i Nestlé program za profesionalne kupce. Nastavljamo i sa kontinuiranom podrškom ugroženim kategorijama društva, koje smo za prvih 6 meseci ove godine podržali sa proizvodima u vrednosti većoj od 20 miliona dinara. Takođe, jako smo ponosni na nastavak ulaganja u razvoj regenerativnih poljoprivrednih praksi u Srbiji gde proširujemo saradnju i na farmere i dobavljače suncokreta, koji je najvažnija sirovina za proizvodnju našeg portfolija Thomy majoneza i sosevakoji se proizvode u fabrici u Surčinu“, istakla je Marjana Davidović, generalni direktor kompanije Nestlé za tržišta Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.  

Po kategoriji proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je kategorija za kućne ljubimce koja je zabeležila dvocifreni rast. Kafa je zabeležila visok jednocifreni rast, sa pozitivnim razvojem prodaje među brendovima i kontinuiranim oporavkom za out-of-home kanale. Ishrana za bebe dostigla je dvocifrenu stopu rasta u velikom broju brendova i geografskih regiona. Mlečni proizvodi beleže visok jednocifreni rast, uz veliku tražnju za kremama za kafu i pristupačnim obogaćenim mlekom.

Konditorski proizvodi su zabeležili dvocifreni rast, dok su gotova jela i pomoćna sredstva za kuvanje zabeležili srednji jednocifreni rast.  Gledano po kanalima, organskirast maloprodaje iznosi 8%. Prodaja e-trgovine porasla je za 13,5%, dostigavši 16,7% ukupne prodaje Grupe. Organski rast out-of-home kanala iznosi 17,1%. 

Rast u evropskoj zoni podržan je rastom cena, snažnim razvojem e-trgovine i kontinuiranim oporavkom out-of-homekanala. Zona Evrope zabeležila je porast tržišnog udela u hrani za kućne ljubimce, konditorskim proizvodima i ishrani za bebe. Organski rast iznosi 8,9%, uz rast cena od 11,3%, dok je RIG -2,4%. Ukupna prodaja porasla je za 2% i iznosi 9,5 milijardi švajcarskih franaka. 

U 2023. Godini očekuje se organski rast prodajeizmeđu 7 i 8%, dok bi osnovna marža operativne dobiti pri trgovanjutrebalo da bude između 17 i 17,5%. Takođe, očekuje se da će osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti porasti između 6 i 10%.