NESTLÉ GRADI NOVU FABRIKU U SRBIJI: Proizvodi na bazi bilja, 330 novozaposlenih i zelena energija

25. II 2022 | Završetak prve faze izgradnje nove Nestlé fabrike u Srbiji, obeležen je u Surčinu u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, NJ. E. Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Srbiji, Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, Stevana Šuše, predsednika Opštine Surčin, a domaćini su bili predstavnici lokalnog i regionalnog top menadžmenta kompanije Nestlé, Marjana Davidović, generalni direktor kompanije Nestlé za region južnog Adrijatika (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija), Neli Angelova, direktor komunikacija kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište i Tanja Žigić, direktor Nestlé fabrike u Surčinu.

“Primećujem da su sve više traženi proizvodi na bazi biljaka i zato je važno da u tome prednjačimo, da ponudimo takve proizvode na domaćem tržištu, ali i u inostranstvu. Posebno sam zahvalan našim prijateljima iz Švajcarske što ulažu u Srbiju. Ponosan sam na sve naše radnike, jer oni su ti koji prave razliku i oni su nam ovaj drugi pogon Nestléa doveli u Srbiju. Ovo je za nas velika investicija, veliko hvala našim ljudima koji su ovde zaposleni, ovo je velika stvar za opštinu Surčin”, istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Planirani proizvodni kapacitet fabrike je 12.000 tona godišnje, a izvoz je planiran u Francusku, Nemačku, Holandiju, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Nova fabrika će se prostirati na 18.440 kvadratnih metara i nalazi se nadomak postojeće Nestlé fabrike u Surčinu, koja radi od 2012. godine. Početak proizvodnje u novoj fabrici planiran je za poslednji kvartal tekuće godine.

“Izuzetno sam ponosna na to što je naša Srbija zemlja sa ne samo jednom, već dve Nestlé fabrike i da predstavlja izuzetno važnu poslovnu tačku za Nestlé u Evropi. Gradimo najmoderniju fabriku u skladu sa zelenim standardima i otvaramo vrata za novih 330 zaposlenih. Proširujemo mrežu lokalnih dobavljača u nameri da nastavimo da podržavamo lokalnu ekonomiju. Kada je Nestlé došao u Srbiju pre 17 godina, bilo je jasno da je tu da bi ostao. Prihvatili smo voljeni srpski brend ‘C’ i unapredili ga, proširili portfolio, i takođe u Srbiju doneli poznate Nestlé brendove”, izjavila je Marjana Davidović, generalni direktor kompanije Nestlé za region južnog Adrijatika.

Odluka Nestlé Zone Evrope da strateški investira upravo u Srbiju, zasnovana je na odličnom iskustvu sa lokalnim menadžmentom, zaposlenima i dobavljačima.

“Nakon 17 godina uspešnog poslovanja, Srbiju vidimo kao važnu destinaciju za naše dalje investicije i još jedna fabrika će biti tu za nekoliko meseci da to dokaže. Postojeća fabrika kompanije Nestlé u Srbiji pokazuje vanredne rezultate, porast proizvodnih kapaciteta, kompetitivne operativne troškove i nizak finansijski rizik, kao i vrhunsko znanje i razvoj kadrova. Pored novih brendova i proizvodnih linija, drago nam je što donosimo i održiva rešenja”, izjavila je Neli Angelova, direktor komunikacija kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište.

Novi pogon koristiće lokalno uzgajanu soju i biće namenjen proizvodnji Garden Gourmet portfolija, čiji je cilj da u potpunosti koristi soju koja se uzgaja na evropskom zemljištu. Fabrika će koristiti obnovljivu energiju iz hidroelektrana, neće proizvoditi komunalni otpad i svu otpadnu vodu tretiraće na licu mesta u sopstvenom postrojenju za preradu otpadnih voda.

“Industrijska proizvodnja dugoročno može biti uspešna samo ako je održiva, a to zahteva preuzimanje odgovornosti prema životnoj sredini i lokalnoj zajednici. Nestlé nastavlja da se pozicionira u Srbiji ne samo kao pionir kada je u pitanju ekološki osvešćeno poslovanje, već i u pogledu stručnog obrazovanja, stvaranjem mogućnosti za mlade profesionalce da razviju svoje veštine u fabrici u Surčinu. Sa sigurnošću mogu reći da Nestlé postavlja važan primer za druge kompanije”, izjavio je Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Nestlé je 2012. godine preuzeo fabriku Centroproizvod, nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda C i započeo proizvodnju svetski poznatih Thomy, Maggi i Nestlé Professional proizvoda, sa izvozom u više od 40 zemalja širom sveta. U ovom trenutku, kompanija Nestlé Srbija zapošljava 550 ljudi u fabrici i korporativnom sedištu firme.