MOL GRUPA PRENAMENILA NEKE FABRIČKE POGONE KAKO BI PROIZVODILA TEČNOST ZA DEZINFEKCIJU

2632020-mol

26. III 2020 | MOL grupa započela je novu proizvodnju dezinfekcijskih tečnosti za ruke i površine kako bi se nadomestio nedostatak tih prekopotrebnih sredstava za zaštitu od korona virusa. Dnevna proizvodnja u Mađarskoj je 50.000 litara, a toliko će se proizvesti i u fabričkim pogonima INA-e u Hrvatskoj. Proizvodnja je takođe pokrenuta i u Slovačkoj gde će se proizvoditi 6-8.000 litara proizvoda dnevno.

Manjak tih proizvoda prisutan je na celom području delovanja MOL grupe. Član grupe MOL Lub izvršio je prenamenu proizvodne linije za pranje vetrobranskog stakla u fabrici Almasfuzito za samo sedam dana. Pogon radi 24 sata, svih sedam dana u nedelji u tri smene, proizvodeći dnevnu zapreminu od 50.000 litara veoma traženih sredstva – čime MOL doprinosi poboljšanju napora u borbi protiv posledica prouzrokovanih korona virusom.

Hemijske formule za dva nova proizvoda stvorene su na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pa su testirane i odobrene u rekordnom vremenu od strane Nacionalnog instituta za farmaciju i ishranu u Mađarskoj, a s obzirom na situaciju sa širenjem opasne zaraze COVID-19. Etanol za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku nabavlja se u Mađarskoj.

MOL Lub već je isporučio prve proizvedene količine državnim institucijama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv korona virusa, bolnicama i komunalnim preduzećima, prema uputstvima Operativne grupe koju je osnovala mađarska vlada. Proizvodnja i otprema planirano je da se rade kontinuirano.

MOL koristi svoje nove proizvode i za zaštitu svojih radnika od korona virusa u rafinerijama, proizvodnim pogonima i na benzinskim stanicama, da bi se osigurala odgvarajuća zaštita radnika. MOL Lub takođe radi na tome da ove proizvode što pre ponudi na maloprodajnim mestima kako bi se olakšao trenutni nedostatak dezinfekcijskih sredstava.

MOL Hygi je zasad dostupan u 2-litarskim plastičnim bocama za recikliranje, ali od sledećeg meseca isporučivaće se i u manjim pakovanjima u Mađarskoj.

MOL grupa je također započela proizvodnju sredstava za dezinfekciju i u Slovačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj proizvodnju nosi INA, hrvatska članica koncerna, a u Slovačkoj VURUP, takođe članica MOL grupe.

INA-in Dezinol koji su razvili stručnjaci INA Maziva nedavno je dobio odobrenje Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Sredstvo za čišćenje površina takođe se koristi u sopstvenim pogonima kompanije za zaštitu zaposlenih, a javnosti će biti dostupan u 0,6-litarskim flašama na INA prodajnim mestima u Hrvatskoj već krajem ove nedelje.

“U celom svetu imamo manjak sredstava za dezinfekciju. Radi se o jednom od ključnih oruđa za zaštitu od korona virusa. U svetlu pogoršane pandemijske situacije, u koordinaciji s mađarskom vladom, odlučili smo da pokrenemo proizvodnu liniju na jednom od naših postrojenja u službi pružanja zaštite od virusa. Vanredne okolnosti zahtevaju vanredna rešenja. Prenamenili smo fabričku proizvodnju, pribavili potrebna odobrenja i optimizovali proizvodne procese za samo dve nedelje, radi se o rekordnom vremenu. Iskreno se nadamo da će sredstva za dezinfekciju ruku proizvedena u pogonu Almasfuzito dati značajan doprinos u borbi protiv ovog virusa. Zahvaljujem kolegama iz MOL Luba na izuzetnim naporima. Imamo odgovornost da osiguramo kontinuitet proizvodnje goriva, rafinisanja i isporuke goriva i trgovine pod svaku cenu – čak i u najtežim vremenima i uz velike žrtve. Ali takvoj žrtvi MOL će se uvek izložiti”, rekao je predsednik Uprave MOL grupe Zsolt Hernádi.