MOL GRUPA KUPILA REMAT, VODEĆU KOMPANIJU ZA RECIKLAŽU PLASTIKE U MAĐARSKOJ

4. IV 2022 | MOL Grupa je kupila ReMat Zrt, reciklera sa proizvodnim pogonima u Tisaujvarošu i Rakamazu, Mađarska, i logistički centar u Bratislavi, Slovačka. ReMat je vodeća kompanija za reciklažu plastike u Mađarskoj sa godišnjim kapacitetom prerade od 25.000 tona i skoro 200 zaposlenih. Transakcija se uklapa u portfolio MOL-a i njen cilj da igra ključnu ulogu u oblikovanju cirkularne ekonomije sa niskim nivoom ugljenika u centralnoj i istočnoj Evropi.

ReMat je lider na tržištu u Mađarskoj u reciklaži plastike, koristeći plastični otpad iz komunalnih i industrijskih izvora. Kompanija priprema širok asortiman polietilenskih i polipropilenskih regranulata i proizvoda po meri. ReMat ima sistem automatskog odabira, opremu za čišćenje i regranulaciju vodećih proizvođača koja može da preradi do 25.000 tona godišnje. Ovom akvizicijom, MOL će biti u mogućnosti da razvija reciklažna rešenja po meri kako bi ispunila sve veću potražnju svojih kupaca za održivim materijalima.

MOL Grupa predstavila je svoju ažuriranu i integrisanu strategiju ’Shape Tomorrow’ 2030+ u februaru prošle godine, u potpunosti integrisanu sa novom strategijom održivosti, i već je počela da radi na njenoj realizaciji. Jedan od glavnih stubova strategije je integrisanje cirkularne ekonomije u poslovanje MOL-a, a kompanija će potrošiti milijardu američkih dolara na nove, održive projekte u narednih pet godina. Integracija i korišćenje otpada je ključni element novog održivog pristupa.

„Plastika nam je potrebna za naš svakodnevni život, plastika je dobra, ono što ne volimo je neobrađeni plastični otpad koji zagađuje planetu. MOL je počeo da ulaže u cirkularnu ekonomiju zato što svi želimo da živimo u boljem okruženju, a za to nam je potrebno više reciklirane robe. Pored toga, postoji sve veća potreba naših kupaca za proizvodima od recikliranih materijala, tako da se dobar cilj ovde susreće sa dobrim poslovnim prilikama. Imajući to na umu, u poslednjih nekoliko godina počeli smo da gradimo snažan portfolio koji je usmeren na reciklažu. I nećemo se zaustaviti ovde – za klimatski neutralnu ekonomiju, takođe moramo da koristimo sve vrste otpada kao resurse, na mnogo pametniji način nego što to činimo danas. Naš cilj je da postanemo ključni igrač u oblikovanju cirkularne ekonomije sa niskim nivoom ugljenika u Centralnoj i Istočnoj Evropi i ova akvizicija je veliki korak ka ovom fascinantnom cilju”, rekao je Gabriel Szabó, Izvršni potpredsednik  Downstream Segmenta MOL Grupe.

„Prešli smo dug put od našeg osnivanja i neverovatno smo ponosni što smo pioniri u mađarskoj industriji reciklaže plastike. Tokom poslednje dve decenije ulagali smo u najsavremenija postrojenja i stalno širili naše prerađivačke kapacitete koji su sposobni da podrže obaveze Mađarske prema Evropskoj uniji u vezi sa reciklažom plastike. Uzbuđeni smo što smo se pridružili MOL-u i radujemo se nastavku pokretanja i rasta ovog atraktivnog poslovanja”, rekao je László Olasz, Izvršni direktor ReMat-a.

MOL je već realizovao investicije i kontinuirano traži mogućnosti da poveća udeo recikliranog materijala u svom portfoliju proizvoda. U novembru 2019. napravljen je prvi korak akvizicijom kompanije Aurora Kunststoffe GmbH, koja proizvodi reciklažnu mešavinu n abazi plastike u Nemačkoj. Sa ukupnim kombinovanim godišnjim kapacitetom od 40.000 tona Aurore i ReMata, MOL može ponuditi širok spektar održivih jedinjenja i regranulata za automobilsku industriju i industriju ambalaže. MOL je takođe stupio u strateško partnerstvo sa nemačkom kompanijom APK, pionirom u razvoju tehnologije reciklaže plastike, čiji je proces zasnovan na rastvaraču sposoban da proizvede visokokvalitetne polimere iz složenog plastičnog otpada. Nedavno je MOL stupio u strateško partnerstvo sa Swiss Meraxis kako bi napredovao u razvoju i proizvodnji poliolefinskih re-jedinjenja u budućnosti. MOL planira ulaganja iu oblasti hemijske reciklaže i preduzima ozbiljne korake ka daljim aktivnostima upravljanja otpadom.