U ZRENJANINU OBELEŽEN SVETSKI DAN AUTIZMA

4. IV 2022 | U organizaciji Osnovne i srednje škole 9. maj, a uz podršku kompanije Gomex, 1. aprila je u Zrenjaninu obeležen Svetski dan autizma. Šetnjom glavnom gradskom ulicom i Trgom slobode učenici su podržali osobe sa autizmom. Deca škole, njihovi prijatelji iz još nekoliko osnovnih škola u Zrenjaninu, kao i predstavnici Gome-a, lokalne samouprave i drugih uz poseban plavi detalj na garderobi (kao znak podrške deci sa autizmom), prisustvovali su ovoj manifestaciji i puštanju plavih balona.

Plava boja – boja prijateljstva sa osobama sa autizmom, ujedno predstavlja njihove nedodirljive svetove u kojem kriju svoja osećanja i radosti.

Autizam predstavlja jedan veoma složen poremećaj, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Iako su naučnici pokušali da utvrde tačan uzrok, nisu uspeli u tome, ali veruju da uzrok nije samo jedan, već da je to skup raznih faktora koji deluju na mozak i njegovo funkcionisanje. Ovaj poremećaj se manifestuje kroz nemogućnost komunikacije i interakcije sa okolinom, neka ograničena, ustaljena i ponavljajuća ponašanja deteta.

Kako bi se skrenula pažnja javnosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2. april proglasila Svetskim danom autizma, koji se redovno obeležava od 2007. godine i otada je učinjeno mnogo toga kako bi osobe sa autizmom mogle da imaju što lakši i bolji život.