MLEKO

Nema zdrave i uravnotežene ishrane bez mleka i mlečnih proizvoda, a evo i zašto…

 

Ne postoji samo jedan način ishrane koji je povezan sa dobrim zdravljem. Možemo ga prilagoditi svojim ličnim, kulturološkim ili zdravstvenim preferencijama, istovremeno zadržavajući sve komponente važne za zdravlje među kojima važnu ulogu imaju mleko i mlečni proizvodi.

Neki od naših najeminentnijih naučnika u oblasti ishrane su se složili da potrebe u ishrani naše opšte populacije, a posebno dece, podrazumevaju svakodnevni unos mleka i mlečnih proizvoda, a preporuke za uravnoteženu ishranu koja uključuje mleko dolaze i od Svetske zdravstvene organizacije i brojnih drugih institucija koje se ovom tematikom bave i preporuke daju na osnovu naučnih činjenica i temeljnih istraživanja.

Mleko je najpotpunija namirnica, skoro kompletna, jer sadrži sve hranjive i zaštitne sastojke: belančevine, masti, ugljene hidrate, minerale i vitamine. Hranljiva i zaštitna vrednost mleka i mlečnih proizvoda sastoji se u njegovom sadržaju belančevina pune biološke vrednosti, u bogatstvu i iskoristljivosti kalcijuma, u vitaminima A, D i B kompleksa.

Pored vitamina, veoma je važno prisustvo minerala u mleku, poput kalcijuma, fosfora i cinka. Optimalan odnos kalcijuma i fosfora u mleku ga čini najboljim izvorom ovih minerala koje organizam u visokom postotku može iskoristiti. Nijedna druga namirnica, ni sa većim sadržajem kalcijuma, ne odaje organizmu lakše i više ovog minerala od mleka. Kalcijum je bitan za okošćavanje kostiju i formiranje zuba zajedno sa vitaminom D. Otuda su mleko i mlečni proizvodi, kao nosioci ovog važnog gradivnog materijala, neophodni za rast i razvoj dece, sprečavanje spontanih preloma kostiju kod starije populacije i za brzo i pravilno zarastanje kosti posle preloma.

Postoje različiti stavovi, ali je jedan zajednički svima – uravnotežena, raznovrsna i zdrava ishrana je uporište dobrog zdravlja, a onda i dobre odbrane našeg organizma. U trenucima kada je naš organizam na velikom testu može li da se odbrani od svih spoljnih faktora kojima smo izloženi, najvažnije je da mu i mi dodatno ne otežavamo uskraćivanjem namirnica koje mu u tome pomažu  kao što su, dokazano, mleko i mlečni proizvodi.