Mirisne sveće

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 79. decembar 2010.)

 

Mirisne sveće pripadaju kategoriji osveživača vazduha, čija je osnovna uloga da pretvore životni prostor u prijatnije i bolje mesto boravka i pruže mogućnost svakome da uživa u prijatnim prirodnim mirisima. Sveće postoje u dve osnovne forme: mirisne sveće i mirisna ulja.

Poreklo sveće
Sveće su prešle dug put od svoje prve primene, pa do danas. Međutim, veoma malo se zna o poreklu sveće. Iako se često piše da su sveće razvili stari Egipćani, koji su koristili prve vidove osvetljenja – baklje, ipak su Rimljani ti koji su prvi napravili fitilj sveće, sa namerom da putnicima osvetle put, kao i da osvetle svoje domove noću. Pronalaskom sijalice 1879. godine, proizvodnja i upotreba sveća počela je naglo da opada, što je trajalo sve do početka novog veka, kada su sveće pronašle novu dimenziju upotrebe i ponovo vratile svoju popularnost.

Miris presudan u izboru
Danas, sveće simbolizuju prazničnu atmosferu i slavlja, romantiku, ulepšavaju ceremonije, služe za opuštanje, aromaterapiju i oslobađanje od stresa, a najčešće se upotrebljavaju kao kućni dekor. Većina proizvođača sveća, prema sprovedenim istraživanjima, ukazuje na to da su najvažniji faktori koji utiču na prodaju sveća njihova boja, oblik i miris. Miris je daleko najvažnija karakteristika koja utiče na odluku o kupovini sveća danas. Kako istraživanja navode, skoro tri četvrtine kupaca sveća izjasnilo se da je miris presudan u izboru sveće.

Ekonomične i premijum
Mirisne sveće po svojim karateristikama se mogu svrstati u dve osnovne klase: ekonomične i premijum sveće. Ekonomične sveće sadrže mešavinu eteričnih ulja koja mogu imati širok spektar različitih mirisa. Pored toga, sveće mogu pripadati premijum klasi i kao takve one imaju i dekorativnu ulogu. Premijum sveće poseduju, osim specijalne egzotične mešavine mirisa, i dekorativnu staklenu posudu u koju su smeštene. Staklena posuda je presvučena atraktivnom dekoracijom, modernog dizajna koja doprinosi premijum izgledu sveće. Treperenje plamena i suptilan, umirujući i osvežavajući miris, koji sveća oslobađa, pomoći će svakome da kreira sopstveno utočište i učiniće opuštanje potpunim. Pored toga, sveće mogu imati različito trajanje. Većina ekonomičnih sveća traje do četiri časa, dok sveće premijum klase mogu trajati znatno duže, čak i do 30 časova.

Pogodna za sve prostorije
Pored klasičnih mirisnih sveća, u okviru kategorije, postoje i mirisna ulja. Mirisna ulja imaju postolje (bazu) i dopune u formi sveće. Postolje je aluminijumsko sa različito dizajniranim poklopcima tako da se savršeno može uklopiti u svaki enterijer. Dopune mirisnog ulja u obliku sveće dostupne su u širokom spektru raznolikih mirisa. Kada se dopuna postavi u postolje i zapali, ona se topi i pretvara u mirisno ulje. Mirisna ulja su pogodna za primenu u različitim prostorijama: dnevnoj sobi, hodniku, pa i u kupatilu. Pored toga, mirisna ulja kao i sveće predstavljaju idealan poklon za svaku priliku. Među atraktivnije i popularnije mirise spadaju tipično zimske mirisne note, kao što su jabuka&cimet i vanila.

Način čuvanja
Sveće treba čuvati na hladnom, tamnom, suvom mestu i u horizontalnom položaju kako bi sprečili nezgode. Kada se propisno skladište, sveće se mogu čuvati godinama i igrati važnu ulogu u tradiciji. Mirisne sveće i mirisna ulja su u potpunosti bezbedni za upotrebu u prostorijama ukoliko se koriste prema propisanom uputstvu za upotrebu.

SC Johnson