METRO AG INICIRAO SET COVID-19 MERA I POVUKAO RANIJE IZGLEDE ZA FINANSIJSKU 2019/20.

842020-metroSetMera

8. IV 2020. | 

•           Razvoj prodaje i zarade Metro AG, u prvoj polovini FY19/20 prema prvim rezultatima nalazi se u okviru ranije datih smernica, ali su iste za FY 2019/20 sada povučene zbog nedovoljno informacija o tome koliko će trajati donete vanredne mere Vlade

•           SCO aspekt poslovanja pokazuje do sada značajan napredak (>50%), dok je HoReCa sektor u posebno nepovoljnom položaju (cca. -75%)

•           Zdravlje i bezbednost zaposlenih nastavljaju da budu glavni prioritet Metro AG-a

•           Snabdevenost robom je osigurana, skoro sve radnje su otvorene (>95%)

•           Razvijanje novih oblasti poslovanja i privremeni fokus na krajnje kupce u pojedinim zemljama

•           Likvidnost održivo osigurana zahvaljujući visokim rezervama, bez dospevanja kratkoročnih obveznica, kao i očekivan priliv gotovine od >1.5 milijarde EUR od okončane prodaje Metro Kina i Real

•           Inicirane su mere za smanjenje troškova

 

Metro AG je od starta reagovao na pandemiju virusa COVID-19 sa sveobuhvatnim paketom mera i dobro je pozicioniran da prebrodi trenutnu situaciju zahvaljujući svojoj decentralizovanoj organizaciji i dovoljnoj likvidnosti rezervi. Zaštita i sigurnost zaposlenih i kupaca je od najveće važnosti i ogleda se u svim merama koje je kompanija donela. One uključuju poštovanje pravila distanciranja i higijenskih mera, kao i rad na daljinu za sve zaposlene na administrativnim poslovima. Metro takođe osigurava kontinuitet lanca snabdevanja prehrambenim i drugim proizvodima, često pregovarajući direktno sa proizvođačima. Na taj način obezbeđujemo kratak lanac snabdevanja i veliku dostupnost robe. Osim toga Metro radi i na programima podrške za profesionalne kupce iz ugostiteljstva i trgovinskog sektora.

“Dok se COVID-19 i dalje širi svetom, bezbednost i zdravlje naših zaposlenih i kupaca su naš glavni prioritet”, kaže Olaf Koch, generalni direktor Metro AG. „Preduzeli smo hitne i dosledne aktivnosti da odgovorimo na privremeni pad u HoReCa poslovanju. Smanujemo troškove, osiguravamo kontinuitet lanca snabdevanja i podržavamo naše kupce brojnim inicijativama. Sve ovo omogućeno je velikim zalaganjem, strašću i kreativnošću naših zaposlenih, kojima želim da izrazim najveću zahvalnost”, dodao je Koch.

Velika većina Metro radnji (>95%) je i dalje otvorena za kupce. Od početka vanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19, širok asortiman zajedno s visokom dostupnošću proizvoda i uvek beskompromisnim kvalitetom, rezultirao je povećanom učestalošću poseta i potražnjom kako kod postojećih, tako i kod novih krajnjih kupaca (SCO), u gotovo svim zemljama u kojima Metro posluje (zabeležen je porast prodaje viši od 50% u nekim slučajevima). Prodaja HoReCa kupcima, koji su posebno pogođeni privremenim zatvaranjem u mnogim zemljama, značajno je opala – čak do 75%. U međuvremenu, Metro svojim profesionalnim kupcima pruža podršku kroz digitalne programe poput generatora vaučera (HilfeLokal.de) ili jednostavne online aplikacije za naručivanje, koja se može lako aktivirati na besplatnoj web lokaciji.

„Podrška našim kupcima je od najvećeg prioriteta. Želimo da obezbedimo da ugostitelji prođu kroz ova teška vremena što je bezbolnije moguće“, ističe Olaf Koch, generalni direktor METRO AG.

Zbog nedostatka jasnog roka trajanja mera propisanih vanrednim stanjem, Upravni odbor odlučio je da povuče svoje smernice za poslovanje za finansijsku 2019/20. godinu, koje su bile objavljene 11. decembra 2019. Zbog dinamičnog razvoja situacije sa pandemijom, Uprava će se suzdržati od izdavanja novih smernica za finansijsku 2019/20. godinu. Na osnovu ekstrapolacije trenutnog razvoja, Metro AG očekuje da će svaki naredni mesec, sa trenutnim nivoom restrikcija, rezultirati gubicima u prodaji od okvirno 500 miliona evra, ili pad prodaje od približno 1.5 do 2 procentna poena. METRO planira da preispita prognozu najkasnije početkom maja, zajedno sa objavljivanjem Q2 kvartalnih rezultata za fiskalnu 2019/20 godinu.