MERCATOR-S: Prvi ‘zeleni’ trgovinski lanac u Srbiji

10. V 2024 | Mercator-S se u cilju održivog poslovanja i zaštite životne sredine odlučio ka značajnom iskoraku – postao je prvi ‘zeleni’ trgovinski lanac u Srbiji, što znači da koristi električnu energiju Elektroprivrede Srbije koja je u potpunosti dobijena iz obnovljivih izvora.

IDEA, Roda i Mercator prodavnice širom Srbije će na ovaj način dati svoj doprinos zaštiti životne sredine, jer će u 2024. godini smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 33%, a u 2025. godini za čak 50%.

Prelazak kompanije Mercator-S na korišćenje električne energije koja je dobijena iz obnovljivih izvora deo je ESG strategije Fortenova Grupe u cilju stvaranja održive budućnosti.

Kako navode iz kompanije, još 2021. godine postavljene su pametne prese za reciklažu limenki u 10 odabranih IDEA i Roda prodavnica, u kojima je od prve postavljene prese, pa do danas, reciklirano skoro 50.000 limenki. Pored reciklaže, Mercator-S je pokrenuo i projekat kompostiranja, koji ima za cilj da smanji količine deponovanog otpada. Tako je pokrenut pilot projekat u 16 odabranih IDEA prodavnica iz kojih je tokom samo jedne godine kompostirano više od 35 tona organskog otpada i dobijeno 6 tona komposta.