MARAMICE ZA SKUPLJANJE BOJA

FokusMaramiceBoje

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 158, maj 2018)

 

PRODAJA RASTE

 

Na osnovu analize tržišta kojom je obuhvaćen period od marta 2017. do februara 2018. godine, uočljivo je da je u Srbiji porasla prodaja kategorije u odnosu na prethodno posmatrani period, i to po sva tri prodajna kriterijuma – vrednosno za 21%, količinski za 34,5% i komadno za 26,7%. 

 

Nielsen analiza tržišta
Jelena Despotović, Retail Services Executive:
Da li vam se ikada dogodilo da je u toku pranja veša u mašini boja sa tamnijeg veša prešla na svetlije tkanine? Ili ste možda primetili da vaša odeća jarkog kolorita nakon više pranja gubi intenzitet i jasnoću, a da vam beli veš vremenom postaje siv? Možda vam je naporno da razvrstavate tkanine po bojama i da danima čekate se nakupi dovoljno veša određene boje da napunite mašinu? Ukoliko ste bar na jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, sigurno u vašem kupatilu ili vešernici počasno mesto zauzima lovac na boje ili hvatač boja.
Iako je relativna novotarija na našem tržištu, hvatač boja stigao je kao spas u trenutku kada imamo sve manje vremena i koncentracije da primetimo onu jednu crnu ili crvenu čarapu koja se ušunjala u snežnobelu jastučnicu ili, još gore, u rukav fine bele pamučne majice – pa beli veš postane nežnoroze. Kada tamne i intenzivno bojene komade odeće – one najrizičnije – morate da perete posebno jer u toku pranja, osim što mogu da oboje druge tkanine, posle određenog vremena izgledaju iznošeno i staro.
Zato su hvatači boja magični odnosno dvostruko magični – čuvaju izgled i svežinu boje nakon više pranja, ali i ne dozvoljavaju da boja pređe na druge tkanine.
Njihova magija je tehnološki objašnjena: kod svakog mašinskog pranja topla voda i deterdžent utiču na to da tkanine ispuštaju boje, a te boje se onda talože na vešu i na njemu ostavljaju tragove, dok sama nečistoća uzrokuje sivilo. Ali kada se u bubnju veš-mašine pojavi hvatač boja – on iz vode, poput kakvog magneta, prikuplja sve razlivene boje i nečistoće i istovremeno ne dozvoljava da boje napuštaju tkanine tokom pranja. Sve to vama omogućava da raznobojni veš najrazličitijih tkanina perete zajedno i budete bezbrižni.
Koliko je ova tehnološka inovacija korisna savremenom prezaposlenom čoveku, svedoči i to što je na tržištu iz dana u dan sve više vrsta hvatača boja, sa sve većom moći apsorbovanja boja razlivenih u vodi.
Zbog svega pomenutog važno je videti i kakva je prodaja hvatača boja u Srbiji iz godine u godinu – a upravo o tome govore podaci o prodaji robe široke potrošnje agencije Nielsen.

Prodaja po regionima i kanalima
Na osnovu analize tržišta kojom je obuhvaćen period od marta 2017. do februara 2018. godine, uočljivo je da je u Srbiji porasla prodaja hvatača boja u odnosu na prethodno posmatrani period, i to po sva tri prodajna kriterijuma – vrednosno za 21%, količinski za 34,5% i komadno za 26,7%.
Značajno je pomenuti da u vezi sa posmatranim kanalima preko kojih ovi proizvodi stižu do kupaca, a uključeni su objekti hiper/super marketa, velikih prodavnica, malih prodavnica i drogerija, najveći rast beleži prodaja u velikim prodavnicama – i to vrednosna 62,6%, količinska 94,5% i komadna 90,5, dok je najveći skok po broju prodatih komada zabeležen u malim prodavnicama – za čak 97,4%.
Posmatrano po regionima Srbije, vrednosna prodaja hvatača boja najveća je u regionu Beograd i iznosi 51,9%, sledi Vojvodina sa 23,2%, potom centralno-zapadna Srbija sa 14,7%, a na začelju je jugoistočna Srbija sa 10,2%.
Ukoliko pogledamo trend količinske prodaje hvatača boja prema regionima, i po tom prodajnom kriterijumu prednjači region Beograd sa 52,4%, na drugom mestu je Vojvodina sa 22,6%, treća centralno-zapadna Srbija sa 14,9% i poslednja jugoistočna Srbija sa 10,1%.
Kada je reč o komadnoj prodaji po regionima, najviše hvatača boja na komad prodato je takođe u Beogradu (50,7%), pa u Vojvodini (23,3%), zatim u centralno-zapadnoj Srbiji (15,7%) i najmanje u jugoistočnoj Srbiji (10,4%).
Ako posmatramo kanale preko kojih ova kategorija proizvoda stiže do ispitanika, a to su hiper/super marketi, velike prodavnice, male prodavnice i drogerije, najviše hvatača boja prodato je u hiper/super marketima po vrednosnom 46,7% i komadnom 47,6% parametru, dok je najveća količina ovih proizvoda prodata u drogerijama (47,3%). Najmanje hvatača boja po sva tri prodajna kriterijuma prodato je u malim prodavnicama (2,3%, 1,5% i 2,6%).

Vodeći igrači
Kada govorimo o najvećim proizvođačima hvatača boja, najzastupljeniji na srpskom tržištu su (po abecednom redu): Delta Pronatura, Henkel i Well Done. Ova tri proizvođača ‘zauzimaju’ 70% vrednosnog i 58% količinskog udela u ukupnoj prodaji hvatača boja na srpskom tržištu.

Veličina pakovanja
U analizu prodaje hvatača boja uvršćena je i podela prema veličini pakovanja. Najprodavanije po oba kriterijuma – vrednosno 47,7% i količinski 44,3% – jeste pakovanje od 20 komada, na drugom mestu je pakovanje od 24 komada (10,5% i 14,4%), dok je na trećem pakovanje od 30 komada (9,6% i 11,2%).

 

Dr.Beckman Lovac na boje

Na tržištu Srbije Maginus je prisutan sa robnom markom Dr.Beckmann već 10 godina. Svi proizvodi su visokog kvaliteta i uspeh je zasnovan na jednostavnom obećanju – ako je ime Dr.Beckmann na pakovanju, budite sigurni da funkcioniše jer mislimo, brinemo i stalo nam je do čistoće! Širok spektar proizvoda je na bazi prirodnih sastojaka, a specijalne formule garantuju vrlo visoku efikasnost, kvalitet je konstantno na pouzdano visokom nivou, laki su za korišćenje i, što je jednako važno, svi proizvodi su eco friendly.

Najbitniji Dr.Beckmann proizvod je – Lovac na boje i nečistoću.

Inovativni sistem brine o bojama tkanina u toku pranja i olakšava pranje raznobojnog veša zajedno. Stalna upotreba obezbeđuje bezbrižno pranje svih vrsta tkanina na svim temperaturama. Zahvaljujući specijalnom sastavu maramica Lovac na boje kao magnet hvata rasute boje i nečistoću, sprečavajući sivilo i neželjeno bojenje veša tokom pranja. Izuzetno fina vlakna mikrofibera pružaju veći kapacitet hvatanja rasutih boja i nečistoće, tako da Lovac na boje deluje još brže i pouzdanije nego ikada:

• Istovremeno pranje veša različitih boja;
• Sprečava neželjeno bojenje veša tokom pranja;
• Belom vešu čuva belinu, a bojenim tkaninama održava svežinu boja;
• Štedi vreme za sortiranje veša, smanjuje broj pranja, štedi energiju.

Sada i u promo pakovanju i štedljivom pakovanju za veće porodice.

Dr.Beckmann Ultra lovac se preporučuje za pranje veša tamnih i intenzivnih boja.

Ove genijalne male maramice su savršene za onaj ‘šta ako se desi…’ momenat, kada imate šarenu haljinu i tamnu majicu na pruge, a ne znate s čime da ih operete. Odlikuje ih ekstremna apsorpcija boja tokom pranja i jača moć zaštite veša.

 

K2r Colour Catcher

Kompanija Henkel je 2016. godine domaćem tržištu predstavila novi brend – K2r i time je pronašla svoje mesto i u kategoriji aditiva za veš. Prisustvo u ovoj kategoriji ogleda se u nekoliko različitih proizvoda – Colour Catcher (Hvatač boja maramice), Intensive White (Maramice za intenzivno belo), Colour Catcher+Stain Remover (Hvatač boja+odstranjivač fleka), Intensive White+Stain Remover (Intenzivno belo+odstranjivač fleka) i Washing machine cleaner (Sredstvo za čišćenje veš mašine).

Poseban pomoćnik prilikom pranja u okviru samog brenda K2r, jeste maramica za veš K2r Colour Catcher. Maramice deluju kao magnet i tokom pranja upijaju sve boje koje odeća pušta. Zahvaljujući korišćenju maramica, ne morate više sortirati veš po bojama, a dokaz njihovog delovanja će ostati na maramici. Zahvaljujući svojoj tehnologiji, K2r Colour Catcher je izuzetno efikasan i jednostavan za upotrebu. Kako se koristi?

1. Pre ubacivanja veša, ubacite maramicu na dno bubnja mašine;
2. Dodajte veš i deterdžent, nastavite sa pranjem kao i obično;
3. Po završetku ciklusa pranja, izvadite maramicu i veš.

Na tržištu se mogu pronaći dve veličine pakovanja od 10 i 20 maramica, a od kraja prošle godine u ponudi je i pakovanje od 40 maramica.

Budite bez brige! Koristite K2r Colour Catcher!