MALA I SREDNJA PREDUZEĆA KAO POKRETAČ NOVE SRPSKE PRIVREDE

1622-MSP100-EXPO

2. VI 2022 | Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji, kao i u drugim zemljama, čine kičmu privrede. Njihovo učešće u proizvodnji poslovnog sektora, bez poljoprivrede, je 60% (14 milijardi EUR), u robnom izvozu učestvuju sa 40% (6,5 milijardi EUR) i zapošljavaju skoro milion ljudi, odnosno čak 45% svih zaposlenih u Srbiji. Kroz isplaćene dohotke i ostale poreze MSP direktno i indirektno finansiraju oko 40% aktivnosti države – zaposlene, bolnice, škole, izgradnju puteva i ostale investicije. Ipak, domaća mala i srednja preduzeća ne uživaju nivo pažnje i podrške kao velika preduzeća.

U okviru Platforme za opštedruštveni dijalog ‘Održivi razvoj za sve’, a u kontekstu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 Ujedinjenih nacija, Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) već više od dve godine vodi dijalog sa ključnim srpskim preduzetnicima o potrebama razvoja srpske privrede, radi prepoznavanja i pokretanja inicijativa koje će doprineti ostvarivanju ove vizije do 2030. godine. Tim povodom je u MIND Parku u Kragujevcu, održana završna konferencija i izložba pod nazivom ‘MSP Srbije 2030: MSP100 Expo’.

“Ovde smo ne zato što ovim preduzećima treba pomoć, ovde su već pobednici. Ovi privrednici su potrebni nama, Srbiji, jer je suviše firmi koje su mogle da budu pobednici, a ipak to nisu. Nešto je krenulo da se menja, ima dobrih inicijativa koje utiču i na državu, ali mi još uvek imamo problem privrednog ambijenta naročito prema malim i srednjim preduzećima. Nije problem da li neko više voli velika preduzeća, već je problem u slabom kapacitetu države čiji je zadatak da odvoji žito od kukolja“, izjavila je Kori Udovički, predsednica Upravnog odbora i glavni ekonomista CEVES-a tokom uvodnog panela,  naglašavajući da se danas pokreću inicijative među predstavnicima MSP, koji nas uče kako da napravimo bolje privredno okruženje.

Na konferenciji je u okviru 3 okrugla stola i 2 panela diskutovano o sistemskim problemima, nelogičnostima i politikama koje štete MSP, kao što je, na primer, to što MSP nisu izuzeta od plaćanja poreza na dobit koji ulažu u investicije, dok velika jesu, kao nepostojanje adekvatne institucionalne ‘podrške’ u međunarodnim finansijskim transakcijama što nije uobičajeno u drugim zemljama u regionu.

Drugi važan fokus razgovora bio je na specifičnim i konkretnim akcijama koje bi mogle da budu motivišuće i ‘pokažu put’ za šire promene ili makar ponude rešenja dok se ne dese strateški zaokreti u politikama. Jedan od zaključaka današnje konferencije je da će mala i srednja preduzeća od države, ali i u međusobnoj saradnji, tražiti rešenja za problem sve težeg pronalaska kvalifikovane radne snage.

Kori Udovički istakla je i da ovo jeste skup koji je nazvan Expo malih i srednjih preduzeća ali da on zapravo okuplja okosnicu naše privrede, jer su prisutne firme koje imaju nemerljiv doprinos i za izvoz Srbije i za celokupnu privredu.

“Jedan od najvećih problema jeste pronalaženje kvalifikovane radne snage i to je najveća prepreka za sve vodeće firme koje treba da razvijaju našu domaću pamet i sposobnost. Potrebno je da nam država postane fleksibilnija. Ona se sada razvija u dobrom pravcu, ali ne može istovremeno na terenu da se neko ponaša birokratski i da štiti samo svoju poziciju. Ovde se pokreću inicijative među preduzećima da od njih naučimo da napravimo bolje okruženje“, izjavila je Udovički.

O kvalifikovanoj radnoj snazi govorio je i Darko Đorić, CEO MIND Parka.