Krekeri

SLANE ZANIMACIJE

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.24, maj 2006.)

Vodeći proizvođači, po abecednom redu: Bambi, Banini, Marbo Product i Swisslion Takovo.

Krekeri su industrijski proizvodi lisnate strukture. Dobijaju se od kiselog testa koje uglavnom sadrži brašno, masnoće, ali i druge sastojke, kao što su so, susam, kim, sir, mak i paprika. Jedu se najčešće kao slani dezert, a posebno prijaju uz vino, pivo ili neki sok. Mogu da se jedu i sa kavijarom, sirom ili kačkavaljem, a neki ljudi ih upotrebljavaju i kao zamenu za hleb. Krekeri su podesni i za pravljenje mini sendviča, kakvi se često služe na koktelima i prijemima.

Bambi
“Koncern zdrave hrane Bambi ima četrnaest godina dugu tradiciju proizvodnje krekera, a tokom godina, kvalitet njegovih proizvoda je potvrđen brojnim nagradama, kao i od strane potrošača. U svojoj paleti proizvoda Bambi ima šest ukusa krekera: klasik, pizza, kikiriki, susam i mak, origano i masline. Bambijevi krekeri su raznovrsnih oblika (okrugli, šestougaoni, trougaoni) i prodaju se u atraktivnoj ambalaži od 100g i 150g. Među ljubiteljima ovih proizvoda, najpopularniji su Club Crackers klasik, Kriki sa kikirikijem, Club Crackers pizza i Piksi sa susamom i makom”, kažu u požarevačkom Koncernu zdrave hrane Bambi.
Krekeri Ori ali sa kombinacijom ukusa jedinstvenom na našem tržištu – origano i masline, pojavili su se krajem prošle godine i u kesici od 100g donose potrošačima ukus i miris Mediterana, a rezultat su saradnje Bambija i ljubitelja njegovih proizvoda. “Na domaćem tržištu naši krekeri imaju stabilno finansijsko i količinsko učešće. Svi artikli iz ove grupe izvoze se u sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, kao i u zemlje zapadne Evrope i SAD”, kažu iz Bambija i dodaju da se od ostalih proizvođača krekera mogu izdvojiti kompanije Marbo Product, Banini i Swisslion Takovo.

Banini
Krekeri firme Banini su se na tržištu pojavili tek nedavno i to u dve varijante: Trik krekeri slani od 125g i Trik krekeri slani sa makom, pri čemu je, kako kažu u maloprodaji Delte, klasična varijanta prodavanija.
Marbo Product
Po analizi Deltine maloprodaje, vršenoj od 1. septembra prošle godine do 31. marta ove godine, najprodavaniji kreker Marbo Producta je Slani kreker Pardon od 120g. Drugi po prodaji je Slani kreker Pardon sa susamom u pakovanju od 90g, a Marbov Kreker Pardon sa sirom od 90g je na trećem mestu.

Swisslion Takovo
Kompanija Swisslion Takovo u ponudi ima Slani kreker Kvikersi od 150g u kutiji, kao i u kesama od 250g i 500g. Sva pakovanja se podjednako dobro prodaju, ali bi se moglo reći da je ono od 150g za nijansu popularnije. Iz službe prodaje Swisslion Takova kažu da ovom kategorijom proizvoda pokrivaju celo tržište, a da je udeo prodaje na crnogorskom, makedonskom i bosanskom tržištu pedeset odsto.

Pripremila: Marija Šmit