IZABRANI DOBITNICI SAKURA STIPENDIJE

2. VII 2020. | Zašto se humor ponekad ‘izgubi u prevodu’ na japanski, kako bi japanski model primene robotizacije mogao da unapredi uslove rada, i kako možemo da unapredimo radno angažovanje osoba sa invaliditetom sledeći japanski narod?

Ovo su neke od tema naučno-istraživačkih radova nagrađenih Sakura stipendijom koju dodeljuje kompanija Japan Tobacco International (JTI) u saradnji sa Ambasadom Japana.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se više od 100 studenata i istraživača sa fakulteta širom Srbije. Kandidatima je bio ponuđen širok spektar oblasti: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen filozofije, dok su predlozi istraživačkih radova obuhvatili veoma interesantne i aktuelne teme.

Nakon pregleda radova,komisija je izabrala pet predloga prema kriterijumima: originalnost, veliki istraživački potencijal, kao i dobar teorijski i praktični pristup. Novu generaciju dobitnika Sakura stipendije čine:

 

•           Lav Leon Hudak – ‘Humor u Japanu’

•           Lazar Milenković – ‘Automatizacija i robotika kao sredstvo poboljšanja zadovoljstva zaposlenih i ublažavanja posledica starenja stanovništva – šansa za Japan i Srbiju’

•           Sara Milićević – ‘Radno angažovanje osoba sa invaliditetom: Srbija i Japan’

•           Tamara Broćić – ‘Simbolički potencijal artikulacije borbe između dobra i zla u japanskim kaiđu filmovima i mogućnost primene ovog modela u praksi Srbije’

•           Jovana Mihajlović Mijović – ‘Ispitivanje mogućnosti za primenu Kaizen menadžmenta u organizacijima civilnog društva u Japanu i Srbiji’

 

“Nastavljamo da podstičemo mlade da istražuju Japan i da doprinosimo razvoju novih generacija koje su nosioci daljeg napretka naše zemlje. Verujemo da se od Japana mnogo toga može naučiti i zbog toga se kontinuirano trudimo da najbolje prakse iz te zemlje predstavimo Srbiji i nađemo prostor za njihovu primenu. Veliko hvala Ambasadi koja nas već devet godina podržava u ovoj nameri“, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI i predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JPAS).

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po svojim prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Konkurs je pokrenut sa ciljem da promoviše japansko nasleđe i kulturu u Srbiji, kao i da ojača prijateljstvo između dve zemlje. Stipendisti imaju obavezu da prijavljene istraživačke radove završe i pošalju do 2. oktobra 2020.