IZABRANA NAJLEPŠA KIŠNA BAŠTA U SRBIJI

Foto: Danijel Rakić, Propulsion

2. XI 2023 | Sa ciljem da doprinese zaštiti životne sredine, kompanija A1 Srbija uspešno je završila sadnju 10 kišnih bašti u 10 gradova širom Srbije, u okviru društveno odgovornog projekta ‚Niklo kao ja‘, a sa ciljem smanjenja negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama. Od građana iz svih delova Srbije putem sajtawww.svetkakavzelis.rsstiglo je preko 20.000 glasova, a kišna bašta u Bečeju proglašena je za najlepšu. Bašta u Bečeju nikla je unaselju Sever Đurkić, u kom zajednica Komšije za komšije aktivno brine o uređenju zelenih površina. Nedavno su se ponovo okupili i pridružili stvaranju kišne bašte pored igrališta za decu i mesta za rekreaciju, dodatno obogaćujući ovaj zeleni prostor.

Kišne bašte su do sada nikle u 10 gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Somborui Bečeju. Projekat ‚Niklo kao ja‘ realizovan je uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i lokalnih samouprava u odabranim gradovima.

Kako naglašava Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta, kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, a njihova svrha je smanjenje katastrofalnih posledica padavina, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Sadnjom odgovarajućih biljaka, ove zelene površine usvajaju višak atmosferske vode nastale velikim padavinama, čime omogućavaju smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta.

“Važno nam je da, kao kompanija, dajemoaktivan doprinos očuvanju životne sredine, ali i podršku lokalnim sredinama u borbi protiv negativnih klimatskih promena. Radujemo se uspešnom završetku prve faze ovog projekta, jer verujemo da smo motivisali i druge da se pridruže inicijativi. Sa stečenim znanjem i ekspertizom, nadamo se da će primena kišnih bašti postati još rasprostranjenija u Srbiji u narednim godinama, a mi svakako nastavljamo sa njihovom izgradnjom“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

U Bečeju, kao i u ostalim gradovima,lokalno stanovništvo imalo je priliku da  zajedno sa profesionalnim baštovanima, ali i uz pomoć zaštitnih lica projekta, glumice Mione Marković i putopisca i TV autora Andreja Maričića, radi na istom zadatku: kreiranje i uređenje kišne bašte, u skladu sa potrebama svakog grada ponaosob.