Insekticidi

(tekst je objavljen u Progressive magazinu br. 197, maj 2022)

 

INSEKTICIDE JE BAREM JEDNOM KUPILO SVAKO ČETVRTO DOMAĆINSTVO U SRBIJI

 

Iako ima preko 50 kompanija koje proizvode insekticide, vodeće tri ‘odnose’ čak 81% vrednosti kategorije. To su, abecednim redosledom: Bros, Lomax i SC Johnson. Lojalnost brendovima je veoma visoka i za vodeća tri brenda ona se kreće između 56% i 83% od ukupne potrošnje na kategoriju, pokazuju podaci GfK.

 

GfK analiza tržišta

Slavica Kovačević, Junior Research Consultant, Consumer Panel Services:
Analiza tržišta insekticida u Srbiji odnosi se na podatke GfK Panela domaćinstava za period od juna 2021. do februara 2022. godine.

U analiziranom periodu insekticide je barem jednom kupilo svako četvrto domaćinstvo u Srbiji. Ukupna vrednost kategorije za posmatrani period je opala 19% u odnosu na isti period prethodne godine. Glavni uzroci ovog pada jesu smanjenje baze kupaca i smanjena učestalost kupovine.

Iako ima preko 50 kompanija koje proizvode insekticide, vodeće tri ‘odnose’ čak 81% vrednosti kategorije. To su, abecednim redosledom: Bros, Lomax i SC Johnson. Lojalnost brendovima je veoma visoka i za vodeća tri brenda ona se kreće između 56% i 83% od ukupne potrošnje na kategoriju. Najveću bazu kupaca imaju Bros i SC Johnson: 42% kupaca kategorije je bar jednom kupilo proizvod SC Johnsona, koji predstavlja vodećeg proizvođača insekticida na domaćem tržištu.

Repelenti i aerosoli čine najveći deo ove kategorije – 56% od ukupne vrednosti u posmatranom periodu. Zatim slede elektrikali sa 14% učešća u ukupnoj vrednosti kategorije.

Posmatranjem promocija u ovom periodu, možemo da zaključimo da one ne utiču značajnije na izbor kupaca: 93% ukupne generisane vrednosti ove kategorije čine kupovine pri regularnim cenama.

Supermarketi i drogerije predstavljaju najznačajniji format za ovu kategoriju sa doprinosima ukupnoj vrednosti od 28% i 20%, respektivno. Značajno učešće imaju i hipermarketi (18%), kao i tradicionalne prodavnice (15%).