IMMOFINANZ objavio finansijske rezultate za 2021.

21. IV 2022 | Finansijska 2021. godina donela je ogroman porast zarade kompanije Immofinanz. Rezultati poslovanja porasli su za otprilike 46% na 210,1 milion evra, nadmašivši rezultate prethodne godine, kao i perioda pre krize u 2019. Neto dobit je značajno poboljšana na 345,8 miliona evra, u poređenju sa gubitkom iz krize od 165,9 miliona evra u prethodnoj godini.

Immofinanz je uspešno implementirao svoju strategiju rasta i stvaranja vrednosti u 2021. godini, iako su tržišta bila još uvek po negativnim uticajem pandemije COVID-19. Rezultati poslovanja porasli su za 45,9% na 210,1 milion evra. Kompanija je ostvarila povećanje rezultata upravljanja imovinom i značajno poboljšanje zarada od prodaje imovine i razvoja imovine, kao i uštede troškova.

„2021. bila je veoma uspešna finansijska godina. Naš portfolio je optimalno pozicioniran: Sa našim miksom pristupačnijih maloprodajnih rešenja za potrošače i visokokvalitetnih, inovativnih i fleksibilnih kancelarijskih proizvoda, ispunjavamo zahteve naših zakupaca, kao i njihovih kupaca i zaposlenih. Nameravamo da proširimo snažnu tržišnu poziciju u 2022. godini, uz naše Stop Shop i my hive brendove, i da pokrenemo proširenje portfolija ka održivom i pristupačnom stanovanju sa našim novim brendom On Top Living“, objasnio je Dietmar Reindl, član Izvršnog odbora kompanije Immofinanz. „Poboljšanje naših performansi u oblasti održivosti takođe je ključni prioritet. Sa našom ESG strategijom, postavili smo ambiciozne ciljeve u celom lancu vrednosti, kako bismo Immofinanz učinili bez emisija do 2040. godine. Ovo ilustruje i naglašava našu odgovornost za ljude i životnu sredinu, i želimo da aktivno podržavamo borbu protiv klimatskih promena u našoj industriji. S tim u vezi, posebno nam je drago da je Immofinanz izabran za jednu od 45 kompanija koje će učestvovati u Svetskom klimatskom programu Ujedinjenih nacija na samitu u Šarm el Šeiku u novembru 2022. godine, gde možemo da podelimo naše inovacije i održive aktivnosti i inspirisati druge kompanije širom sveta.“

Stefan Schönauer,  član Izvršnog odbora Immofinanza, ističe: „Snažan bilans stanja, solidno finansiranje struktura i stabilan investicioni rejting su osnova za naš održivi rast koji stvara vrednost. Naš koeficijent kapitala poboljšan je na otprilike 48% tokom godine. Osim toga, imamo skoro milijardu evra likvidnih sredstava. Drugim rečima, mi imamo zdravu osnovu za dalji rast i fleksibilnost za moguću otplatu duga. Skoro 90% naših finansijskih obaveza su zaštićene od rastućih kamatnih stopa, što je važna tačka u današnjem veoma nestabilnom okruženju.“

Region Adrijatika (Srbija, Slovenija, Hrvatska i Italija)

Nekretnine kompanije Immofinanz u Adrijatik regiji predstavljaju 9,1% ukupnog portfelja kompanije, uključujući 60 nekretnina sa knjigovodstvenom vrednošću od 470,2 miliona evra. Stalni portfolio podeljen je na 33 maloprodajne nekretnine (20,3% ukupnog stalnog maloprodajnog portfolija) i jednu poslovnu zgradu u Zagrebu. Nekretnine u portfoliju regije Adrijatika izdate su u potpunosti, sa popunjenošću od 99,4%.

Prihodi od zakupa u Adrijatik regiji porasli su za 21,4% na 31,7 miliona evra u 2021. godini (2020: 26,1 milion evra), što čini otprilike 11,1% ukupnog prihoda grupe od zakupa.