I TRGOVINSKI LANAC DIS POČEO DA NAPLAĆUJE PLASTIČNE KESE

20. VIII 2018. | U Srbiji više od dve milijarde plastičnih kesa godišnje završi na otpadu, rečeno je danas na konferenciji za medije povodom uklјučivanja domaćeg trgovinskog lanca Dis u akciju PKS za zaštitu životne sredine, na kojoj je saopšteno da je kompanija počela da naplaćuje korišćenje biorazgradivih plastičnih kesa u svojim maloprodajnim objektima.

Po rečima Ivana Šuleića, komercijalnog direktora, cena jedne kese u Disu će iznositi dva dinara, a polovina novca od svake prodate kese, odnosno jedan dinar, biće donirana u humanitarne svrhe.

“Novac koji prikupimo biće doniran porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bismo pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naše zemlje”, istakao je Šuleić.

Sekretar Udruženja za trgovnu Privredne komore Srbije Žarko Malinović izjavio je da je u našoj zemlji prosečna dnevna potrošnja sedam kesa po glavi stanovinika i da na godišnjem nivou to iznosi više od dve milijarde kesa.

Po rečima Malinovića, cilj je da se upotreba kesa smanji za 70% i da se građani edukuju kako bi što više koristili torbe i cegere.

Pre početka naplate kesa, njihova potrošnja na mesečnom nivou je u Disu iznosila između 2,2 miliona i 2,4 miliona kesa, a u ovom trgovačkom lancu se nadaju da će se njihovim naplaćivanjem taj broj smanjiti za milion.