HRANA ZA BEBE I DECU

(tekst je objavljen u Progressive magazinu br. 205, mart 2023)

NAJVEĆI VREDNOSNI RAST BELEŽI VOJVODINA

Najveće vrednosno učešće u prodaji imaju velike/srednje prodavnice, odnosno objekti od 40 do 300m², uključujući i drogerije, i to učešće iznosi 59,2%.

NielsenIQ analiza tržišta

Kako bebe vremenom usvajaju čvrstu hranu jer majčino mleko više ne može da zadovolji njihove nutritivne potrebe, roditelji se svakodnevno suočavaju sa problemom pronalaženja dovoljno raznovrsne hrane za svoje najmlađe. S druge strane, proizvođači se stoga trude da odgovorno i kvalitetno odgovore na izazove koje pred njih postavlja industrija hrane za bebe.

Griz i cerealije često prvi izbor kod prelaska na čvrstu hranu
Počevši od prve kašike, način na koji kreiramo plan ishrane dugoročno utiče na zdravlje beba. Osim što izgrađuje metabolizam, konzumacija čvrste hrane jedan je od ključnih faktora za pravilan razvoj dece jer ih navodi da ispravno žvaću, čime razvijaju desni i mišiće koji su im potrebni za artikulaciju govora. Većina roditelja postepeno prelazi na čvrstu ishranu kada njihove bebe napune 6 meseci. Griz i cerealije uživaju najveće poverenje kada su u pitanju nutritivne vrednosti, ali i zbog svoje mekane strukture često predstavljaju prvi izbor prilikom navikavanja beba na novi režim ishrane.

Top 5 proizvođača po vrednosti prodaje
Prema podacima kompanije NielsenIQ, za period februar 2022 – januar 2023, kada je reč o proizvođačima u kategoriji hrane za bebe – 5 proizvođača koji imaju najveće tržišno učešće po vrednosti su (poređani abecednim redom): Baby Food Factory, Fructal, Hipp, Podravka i SL Takovo.

Zabeležen rast
Kompanije u ovoj industriji svoj poslovni uspeh i dalji razvoj zasnivaju na podmirenju potreba savremene porodice za zdravom dečijom hranom. U odnosu na isti period godinu dana ranije, prodaja hrane za bebe je u porastu vrednosno 21,6%, količinski 5,2% i komadno 9,4% na tržištu Srbije.

Prodaja po regionima
Ako posmatramo regione, najveći porast u vrednosnoj prodaji u odnosu na isti period godinu dana ranije beleži region Vojvodine i on iznosi 24,6%, potom sledi zapadna Srbija sa 23,9% i jugoistočna Srbija sa 22,7%. Zanimljivo je napomenuti da Beograd ima najveće učešće u vrednosnoj prodaji, koje iznosi 32,2%, dok najmanje ima zapadna Srbija i ono iznosi 18,6%.

Po kanalima prodaje
Ako posmatramo kanale prodaje, najveće vrednosno učešće imaju velike/srednje prodavnice, odnosno objekti od 40 do 300m² i to učešće iznosi 59,2% gde su uključene i drogerije, slede hiper i super marketi sa 32,6%, pa male prodavnice sa 8% učešća u prodaji.
Najveći količinski rast od 9,6% beleže velike i srednje prodavnice, dok hiper/super marketi beleže pad od 3,5% u odnosu na isti period godinu dana pre.

Po tipu pakovanja
Što se tiče tipa pakovanja, najviše hrane za bebe se proda u teglicama, i to 37,5%, zatim u kesicama 32,1%, pa slede kutije sa 19,6% učešća u prodaji i flašice sa 6,2%.

Po veličini pakovanja
Najdominantnija veličina pakovanja je od 190g sa 22,5% vrednosnog učešća, sledi pakovanje od 200g sa 21%, potom ono od 100g sa 18,4% i 125g sa 8,1%.

Sa ili bez dodatog ukusa
Ukoliko posmatramo segment sa dodatim ukusima, najveće vrednosno učešće ima hrana za bebe bez dodatih ukusa, tačnije 75,5%, potom sledi hrana za bebe sa ukusom čokolade sa 5,4%, sa ukusom jabuke sa 2,1%, čoko-lešnika 2%, dok ostali ukusi imaju nešto niže učešće.

Odgovornost prema najmlađim potrošačima
S obzirom na odgovornost prema potrošačima, dalja izrada proizvoda u ovim kategorijama pratiće najsavremenije tehnološke procese i trendove ponašanja potrošača ne bi li proizvođači adekvatno pomagali porodicama u što zdravijoj ishrani njihovih najmlađih članova.