HR ISTRAŽIVANJE: Koje to benefite zaposleni zaista cene?

U periodu jun-jul 2023. godine sprovedeno je obimno istraživanje na temu benefita i wellbeing podrške zaposlenima u Srbiji, sa ciljem da se dublje razumeju njihove potrebe i zahtevi.

Konačno imamo odgovor na pitanje – šta to ‘radi’ zaposlene i koji su stavovi kompanija po tom pitanju – i to direktno sa terena. Želeli smo da saznamo kojih top 5 benefita zaposleni cene, koliko kompanije podržavaju svoje zaposlene i šta nas očekuje u 2024. godini.

Zašto je ovo istraživanje relevantno?
Istraživanje je sprovedeno u saradnji Osiguranika, Infostuda, Rezilienta i Tim centra. Tokom prikupljanja podataka, anketirano je 407 kompanija (HR menadžera, vlasnika i top menadžera), kao i 2.465 zaposlenih iz više od 2.200 kompanija različitih veličina. Ovaj široki uzorak odražava raznolikost tržišta. Podaci su usklađeni sa zvaničnim statističkim podacima Republičkog zavoda za statistiku, što garantuje objektivnost. Najveći broj kompanija učesnica je iz oblasti proizvodnje i trgovine, a za njima idu medicina i farmacija, IT, logistika i saobraćaj i druge. Istraživanje je fokusirano na četiri ključne teme:

  • Rad od kuće: Kako je promenjena percepcija rada od kuće?
  • Wellbeing podrška: Koliko kompanija brine o mentalnom i fizičkom zdravlju svojih zaposlenih?
  • Beneficije zaposlenih: Šta zaposleni zaista cene i očekuju od svojih poslodavaca?
  • HR Trendovi za 2024: Kakvi su trendovi u HR sektoru i šta nas čeka u narednoj godini?
  • Koje su beneficije zaposlenima najvažnije?

Beneficije koje su zaposlenima najčešće dostupne
Ispitano je koje beneficije imaju zaposleni u Srbiji u najvećoj meri, a koje su im lično najvažnije. Prema odgovorima zaposlenih, ovo je top 5 beneficija koje su im dostupne:

  • Mogućnost rada od kuće (30%);
  • Fleksibilno radno vreme (30%);
  • Dodatni slobodni dani, izvan zakonskog minimuma (30%);
  • Plaćene dodatne edukacije i treninzi (25%);
  • Privatno zdravstveno osiguranje (24%).

Beneficije koje su zaposlenima najvažnije
Nakon toga, ispitano je koje beneficije su im najvažnije i ubedljivo vode: fleksibilno radno vreme, četvorodnevna radna nedelja, mogućnost rada od kuće i dodatni slobodni dani.

Nakon ovih odgovora, zaključak je jasan – zaposleni u Srbiji žele više fleksibilnosti, mogućnosti izbora i slobodnih dana, a manje pritiska i radnih sati. Iako se četvorodnevna radna nedelja doskora činila kao daleka budućnost za zaposlene u Srbiji, njihova svest o toj mogućnosti raste.

Važno je da znamo da prema zvaničnim podacima Eurostata, zaposleni u Srbiji imaju najdužu radnu nedelju u Evropi – čak 42h, što je 6,5h duže od proseka, pa je njihova želja za fleksibilnošću jasna.

Wellbeing zaposlenih je zapostavljen?
Wellbeing predstavlja spoj mentalnog, fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja, visok nivo životnog zadovoljstva, osećaj kontrole, svrhe, smisla i sposobnost upravljanja stresom.

Kada govorimo o wellbeng podršci zaposlenima, jedan od podataka koje bismo istakli, a koji svakako nije pohvalan za srpske poslodavce, jeste da čak 72% zaposlenih u Srbiji nema obezbeđen nijedan oblik wellbeing programa. Sa druge strane, 86% zaposlenih izjavljuje da su u proteklih godinu dana iskusili povećanu brigu, stres ili pad raspoloženja.

Dakle, kompanije značajno potcenjuju izazove sa kojima se zaposleni suočavaju u vezi sa mentalnim zdravljem.

40% planira da promeni posao
Od drugih informacija izdvojili bismo podatak da 40% zaposlenih u Srbiji planira da promeni posao u naredne tri godine, kao i da je glavni razlog za to bolja zarada, a na drugom mestu i bolji balans poslovnog i privatnog života.

Dodatno, hibridni rad se pokazao kao budući trend koji donosi koristi i zaposlenima i poslodavcima i to je još jedna stavka o kojoj kompanije mogu da razmisle.

Prioriteti za HR sektor u 2024.
Prioriteti za HR sektor u narednoj godini pomeraju se ka unutra, a smanjen je fokus na zapošljavanje novih radnih snaga. Sve u svemu, čeka nas zanimljiv i buran period, a videćemo kako će u 2024. godini poslodavci odgovoriti na želje zaposlenih i kako će to dalje uticati na njihovu poziciju na tržištu.
Istraživanje je pružilo dragocen uvid u želje i potrebe zaposlenih u Srbiji. Kompanijama se savetuje da razmotre implementaciju više fleksibilnosti u radu i uvođenje wellbeing programa kako bi privukle i zadržale talentovane zaposlene.

Celo istraživanje možete skinuti na sledećem linku: osiguranik.com/istrazivanje-sta-to-radi-zaposlene/

Jelena Zdravkovski, Osiguranik.com