Hleb i pekarski proizvodi

(tekst je objavljen u Progressive magazinu broj 208, jun 2023)

Retail Zoom

Šansa za rast u segmentima premijum i zdravo

Kategorija hleba i pekarskih proizvoda je na tržištu Srbije u posmatranom periodu zabeležila primetan rast količinske prodaje od 6% i komadne prodaje kategorije od 3%. Vrednosna prodaja beleži rast od 28,5%.

Hleb je jedna od najvažnijih namirnica koja je stara 30.000 godina i jestivi je proizvod koji se najviše konzumira na svetu. Uprkos porastu intolerancije na gluten i dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, hleb je – u svim svojim raznovrsnim oblicima – i dalje na vrhu liste za kupovinu i nastavlja da se smatra ‘izvorom života’ i destinacionom kategorijom u maloprodaji. Nema dileme koja je bila glavna aktivnost u domaćinstvima za vreme prvog talasa pandemije i izolacije zbog kovid krize – kućna priprema hleba i peciva. Ukus, kvalitet, svežina i praktičnost su na prvom mestu kada je u pitanju kupovina hleba. Međutim, percepcija hleba evoluira kako potrošači sve više traže funkcionalnu hranu u smislu zdravlja i uživanja.

Globalno tržište hleba i peciva

Projekcije pokazuju da će globalno tržište hleba i peciva imati rast od 5,1% (CAGR) do 2028. godine. Regionalno gledano, Evropa je najveće tržište za ovu vrstu proizvoda, sa preko 130 milijardi dolara vrednosne prodaje i preko 150 kompanija iz pekarske industrije koje prate trendove i potrebe potrošača. Hleb je osnovna namirnica u većini zemalja u Evropi, a mnogi ljudi jedu hleb ili obroke na bazi pšenice bar jednom dnevno. Organski hleb, kao i drugi organski prehrambeni proizvodi, poslednjih decenija postaju sve popularniji. Glavni izazovi pekarske industrije u EU su kako da ostvari rast u profitabilnim segmentima i kako da ostvari dodatnu vrednost koju proizvođač može da komunicira, na rastućem tržištu industrijski proizvedenog svežeg hleba. Takođe, nedostatak radne snage i kadrovska kriza, poremećaj u lancu snabdevanja, kao i manjak osnovnih sirovina imaće veliki uticaj na dalji razvoj kategorije.

Premijumizacija 

Aktuelni trendovi se odnose na premijumizaciju – potrošači traže veći kvalitet i spremni su da plate dodatno za hranu i piće koji nude malo dodatnog uživanja. U pogledu hleba, premijum iskustvo se obično odnosi na specifične sastojke (specijalno brašno, superhrana ili drevne žitarice kao što su pira, kinoa i čia semenke); inkluzije kao što su brusnice, orasi ili masline; hleb sa ručno rađenim izgledom. Zanatske metode pečenja kao što su prirodna kisela testa, spora fermentacija i pečenje u kamenu takođe dodaju vrednost u očima potrošača i mogu opravdati višu cenu u mnogim prilikama.

Trend zdravlja i zdrave ishrane

Trend zdravlja i zdrave ishrane je veoma prisutan kod kategorije hleba i pekarskih proizvoda. Što se tiče hleba, istraživanja nam govore da su ključni pokretači zdravlja integralne žitarice i vlakna. Drugi važni zdravstveni znaci su: ‘ne sadrži’ što znači da nema veštačkih aditiva ili da su smanjene količine soli, šećera i masti. Poželjni su prirodni sastojci sa dokazanim nutritivnim prednostima kao što su zob, raž, čia, semenke konoplje ili kinoa.

Tržište Srbije

Podaci kompanije Retail Zoom se odnose na količinsko i vrednosno učešće hleba  i pekarskih proizvoda na maloprodajnom tržištu Srbije u periodu od maja 2022. do aprila 2023. godine, dakle proteklih godinu dana. Ukoliko uporedimo ovaj period sa istim periodom godinu dana ranije, primetan je rast količinske prodaje od 6% i komadne prodaje kategorije od 3%. Vrednosna prodaja beleži rast od čak 28,5%, koji je generisan od rasta cena od 21,2% po jedinici prodaje (kg). U skupu prehrambenih kategorija, kategorija hleba i pekarskih proizvoda beleži vrednosno učešće od 3,6% i nalazi se u top 10 najvećih kategorija, posmatrajući vrednosnu prodaju.

Kanali prodaje

Najznačajniji kanal prodaje za hleb i pekarske proizvode kada je u pitanju vrednosna prodaja, je kanal velikih i srednjih radnji kroz koji se proda 47% kategorije. Kroz kanal hipermarketa i supermarketa se proda 46% kategorije, dok male radnje učestvuju sa 7%. Količinski posmatrano, hiper i super marketi učestvuju sa 38%, velike i srednje radnje sa 53%, male radnje sa 9%.

Po regionima

Region Beograd nosi najveću vrednosnu prodaju hleba i peciva 38%, sledi Sever sa 31%, Istok sa 20% i Zapad sa 11%. Dominantan kanal prodaje su veliki i srednji key account lanci sa 80% vrednosne prodaje, dok tradicionalni formati imaju 20% vrednosnog učešća.

Po tipu proizvoda

U poslednjih godinu dana u klasičnoj maloprodaji od maja 2022. do aprila 2023. godine, u kategoriji hleba i pekarskih proizvoda, vrednosno učešće hleba je 78%, dok ostatak prodaje čine pekarski proizvodi (peciva). Primetan je rast pakovanog hleba od 17% u vrednosnoj prodaji, u istom posmatranom periodu. U isto vreme, vrednosna prodaja pekarskih proizvoda (peciva) raste 36% u klasičnoj maloprodaji, a tome doprinose porast cena i proširenje asortimana u ponudi klasičnih trgovaca. Najprodavanija gramaža hleba je 500g.

Na osnovu Pareto analize, 80% vrednosne prodaje kategorije hleba i pekarskih proizvoda (peciva), dolazi od ukupno numerički 6% pojedinačnih artikala, gde su najdominantniji beli hlebovi (70%), zatim razne vrste integralnih hlebova (19%) i peciva (11%).

Među novolansiranim proizvodima u poslednjih godinu dana od maja 2022. do aprila 2023. u kategoriji hleba i pekarskih proizvoda (peciva) najdominantniji su bageti sa maslacem i začinskim biljem i razne vrste slanih pita.

Vodeći igrači

Top proizvođači u kategoriji hleba i peciva su (po abecednom redosledu): AS Braća Stanković, Don Don, Hleb & Kifle, Pekara San, Pekarska Industrija Sunce, Pons Pekara, Privatna trgovačka marka (svi kumulativno), Trivit.

Retail Zoom Retail Audit

Retail Zoom je kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta, analizom podataka i konsultantskim uslugama. Postoji od 2011. godine i trenutno posluje u 21 zemlji EMENA regiona. Iako je kompanija internacionalna, akcenat je na lokalnim timovima profesionalaca koji dolaze sa strane istraživačkih agencija, ali i sa strane samih proizvođača i maloprodajnih lanaca, kako bi se na najbolji način razumele potrebe klijenata. Cilj kompanije je da poboljša poslovanje svojih klijenata dostavljajući im rešenja vezana za ponašanje kupaca prilikom kupovine, programe vernosti kupaca, analize promocija putem letaka, basket analize, prediktivne analize, kao i detaljan uvid u maloprodaju – analizu distribucije, udela na tržištu, promocija i cena. Retail Zoom je u Srbiji prisutan od 2017. godine. Osnovna usluga je praćenje tržišta maloprodaje uz izveštavanje osnovnih parametara poput veličine tržišta, tržišnog učešća, distribucije, cena, kao i izvedenih veličina. 

Retail Zoom Retail Audit mesečni izveštaji prikazuju informacije o prometu proizvoda na tržištu maloprodaje, po regionima kao i po kanalima prodaje, rast i pad tržišta, značaj asortimana, trend prodaje, udele na tržištu, uvid u distribuciju i cenu. Podaci su dobijeni ekstrapolacijom na osnovu panela koji obuhvata sledeće tipove prodajnih objekata: hipermarkete i supermarkete (>300m²), srednje i velike radnje (od 40 do 300m²), male radnje (<40m²) kioske, paviljone i benzinske pumpe, čija geografska rasprostranjenost omogućava reprezentativnu sliku celog tržišta. Podatke na osnovu kojih se izrađuju izveštaji dostavljaju elektronski svi maloprodajni lanci i samostalne radnje iz Retail Zoom panela, koji broji više od 4.660 radnji.