Gumene bombone

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 78, novembar 2010.)

 

U suštini nije neka tajna kako su gumene bombone napravljene: sastoje se od mešavine glukoznog sirupa, koji ih čini prozirnim, šećera, dekstroze, koja ih čini slatkim, i želatina, koji čini da budu gumene. Nakon toga slede obojeni voćni i biljni ekstrakti, arome, skrob i malo limunske kiseline. Tačne proporcije te mešavine i magičnog ‘know-how’, korišćenog tokom proizvodnje drže se u tajnosti.

Preduslovi za nastanak
Dugačko je putovanje do rođenja gumenih bombona kakve danas poznajemo. To je putovanje koje je započelo pre više od 2.000 godina, kada je antički čovek počeo da izmišlja slatkiše. Istorija gumenih bombona u vezi je sa istorijom šećera, kao važnog njihovog sastojka. Šećer iz šećerne trske se uvozio iz Arabije do Venecije i odatle u Evropu, u prvom milenijumu nove ere. Dugo vremena je smatran za luksuzan artikal, koji su samo plemstvo i veoma imućni trgovci mogli sebi da priušte. Blokadom Evrope, tokom rata sa Napoleonom 1806. godine, razbijeni su prekomorski snabdevači tržišta sirovog šećera. Nemačka izbija u prvi plan sa razvojem proizvodnje šećera iz šećerne repe sredinom 18. veka. Od sredine 19. veka, šećer dobijen iz šećerne repe postaje dostupan svakodnevni osnovni proizvod.

Prve gumene bombone
Dovitljivi pekari iz 19. veka otkrili su da šećer može da se kombinuje sa smolom specijalne vrste drveta akacije koja se mogla pronaći u Africi, Aziji, kao i u Australiji. Najčistija i najprozirnija gumi arabika dolazi iz provincije Kordofan u Sudanu. Ova sirova smola morala je prvo da bude prečišćena i pripremljena za kuvanje sa šećerom. Sa dodavanjem voća i drugih ukusa, izumljene su prve mekane gumene bombone.

Industrijska proizvodnja
Hans Riegel, osnivač Hariba, kreirao je 1922. godine prvi kalup za gumene bombone, u obliku mede. Odatle potiče današnji Zlatni meda, najprepoznatljivija gumena bombona na svetu. Svakoga dana proizvede se oko 100 miliona Zlatnih meda. Nakon Hariba, pojavljuju se i drugi proizvođači.

‘Šareni izgled’
Od kraja 80-ih, gumene bombone su dobile svoj šareni izgled, koji potiče od voćnih i biljnih koncentrata. Boje se prave pomoću raznih kombinacija voća, uključujući: crnu ribizlu, pomorandžu, limun, zovu, crvenu ribizlu, aroniu, grožđe, spanać, koprivu, marakuju, mango, šargarepu i kivi.

Nove sirovine
Gumene bombone koje su se nekad proizvodile od gumi arabike imale su drugačiju gustinu, što znači da se uživanje u žvakanju i ukusima razlikovalo od sadašnjih gumenih bombona. S obzirom na to da je izdvajanje gumi arabike postalo skupo, tržište slatkiša je moralo da traga za drugim sirovinama. Proizvođači su 80-ih godina prošlog veka počeli da koriste želatin, posebno svinjski želatin. Pojedine gumene bombone su se proizvodile pomoću skroba ili agar-agar, vrste tropskih algi, što znači da su mogli da ih konzumiraju vegeterijanci, ali i oni koji ne jedu svinjsko meso. Osnovni sastojak gumenih bombona ne sadrži ni masnoće niti ugljene hidrate. Pola litre želatina sadrži samo 40 kalorija. Određene naučne studije pokazuju da želatin može da spreči trajno oštećenje zglobova. Njegovo redovno uzimanje jača kožu i vezivno tkivo.

Kombinovani proizvodi
Prave se mešanjem šećera, sirupa žutog šećera, želatina, glukoze, preparata od voća i povrća i ukusa kombinovanih sa slatkim korenom, sve u jedan proizvod. Naročito su popularne višeslojne kombinacije žele, krem i penastih proizvoda.

Oblici i ukusi
Gumene bombone proizvode se od šećera, želatina, glukoze, sa dodatim voćnim ukusima. Smesa se sipa u kalup i zasladi. Dostupne su u različitim bojama i ukusima. Najčešće se gumene bombone prave u obliku raznog voća i životinja.

Žele proizvodi
Ovi aromatizovani mekani slatkiši uglavnom se proizvode metodom livenja u prahu. Žele bombone sa agar-agarom mekše su u odnosu na druge gumene bombone. Žele bombone se uglavnom prave u voćnim oblicima kao što su oblik maline, kupine ili breskve.

Ekstrudirani gumeni proizvodi
Gumene bonbone se takođe mogu proizvoditi i pod visokim pritiskom i temperaturama u posebnim presama, takozvanim ekstruderima.

Marshmellows proizvodi
Spadaju u red penastih gumenih bombona koje se proizvode od šećera, kukuruznog sirupa, vode, želatina, dekstroze, arome, prirodnih boja, šlaga, a ponekad u svom sastavu imaju i jaja.

Dizajniranje
Gumene bombone nastaju kao ideje dizajnera koji ih prvo skiciraju na papiru. U novije vreme primenom kompjuterske tehnologije, grafički programi pretvaraju te početne skice u trodimenzionalnu sliku proizvoda na ekranu. Svaki oblik se prvo radi ručno. Prave se finalni prototipovi novog proizvoda – oblika, nakon čega se pravi više kalupa neophodnih za proizvodnju.

Kvalitet proizvoda
Veoma je važno da se naglasi da su sirovine koje se koriste u proizvodnji ‘boljih’ gumenih bombona najvišeg mogućeg nivoa kvaliteta. Mnogi Haribo proizvodi, na primer, nose nagradu Zlatnog kvaliteta CMA (Centralna marketinška organizacija nemačke poljoprivredne industrije) – Haribo je prvi dobio tu počast jos pre 15 godina za doslednu pedantnost kada su u pitanju standardi kvaliteta.

Generalimpex d.o.o,
uvoznik i distributer Haribo proizvoda