GOMEX SPONZORIŠE

Trinaest najjačih ljudi na svetu, nakon Finske, u okviru drugog kola Svetske lige šampiona, predstavilo se i pokazalo svoje umeće i snagu u Zrenjaninu, koji je 2021. godine proglašen za Evropski grad sporta. Takmičenje popularnih ‘snagatora’ održano je 20. maja, na platou ispred Kristalne dvorane u Zrenjaninu, a trgovinski lanac Gomex je bio jedan od pokrovitelja ovog događaja.

Zrenjaninskoj publici predstavili su se Kelvin de Rujter (Holandija), Ervin Tuts (Estonija), Peter Juhas (Mađarska), Evans Nana (Belgija), Fatih Karaca (Turska), Endrju Blek (Škotska), Gevin Bilton (Engleska), Andrea Invernici (Italija), Džonatan Koton (SAD), Damir Stroil (Bosna i Hercegovina), Jarko Metala (Finska), Hristo Muskov (Bugarska) i jedini takmičar iz Srbije, Nemanja Nemo Tasić.

Oni su već u prvoj disciplini zadivili više od hiljadu okupljenih posetilaca. Vukli su kamion od 15 tona na dužini od 20 metara, zatim nosili po dva kofera od 140 kilograma, takmičili se u disciplini ‘Viking pres’, podizanju buradi od 150 kilograma, Herkulesovom hvatu, raspeću dva džipa i nošenju konstrukcije sa devojkama težine 400 kilograma.

Gomex je takođe bio partner Sterijinog pozorja, koje je počelo 26. maja, u Novom Sadu i trajaće do 3. juna.

Festival je otvorio reditelj Jagoš Marković koji je poručio da “pozorište čuva duh našeg naroda i našeg jezika, naše najbolje… a Sterijino pozorje čuva pozorište već decenijama”. Prve večeri, u takmičarskom delu programa, odigrana je predstava ‘Deca’ Narodnog pozorišta u Beogradu – opera u 17 pesama po romanu Milene Marković, na muziku i u režiji Irene Popović.

U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći da vidi i tri predstave u međunarodnoj selekciji ‘Krugovi’. Festival koji se ove godine održava pod sloganom ‘Čovečnost – Usponi i sunovrati’ biće okončan svečanom dodelom priznanja, kao i izvođenjem predstave u čast nagrađenih – ‘Slika nepoznatog’, koju je po romanu ‘Izložba’ Miodraga Kajteza režirao Nikola Zavišić, a u koprodukciji zrenjaninskog Narodnog pozorišta ‘Toša Jovanović’ i Pozorja.

Više detalja pronađite na sajtu pozorje.org.rs.