GODINU DANA RADA FABRIKE WAI WAI U RUMI

08. X 2018. | Kompanija CG Corp Global iz Nepala, koja je pre tačno godinu dana otvorila u Rumi svoju prvu fabriku u Evropi, u kojoj proizvodi instant nudle WaiWai, danas ima 150 zaposlenih a nudle sa oznakom ‘Made in Serbia’ izvozi u više od 20 zemalja sveta, na četiri kontinenta.

Za prvih godinu dana ostvaren je izvoz iz Srbije u vrednosti od 2,1 miliona dolara, a osim Italije, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Danske, Holandije, Portugala, nudle iz Rume stigle su i do Amerike, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kirgistana, ali i do dve zemlje u Africi – Ruande i Gambije.

“Prva godina je proletela. Bila je izuzetno važna za nas da otvorimo nova tržišta, razvijemo dugoročne saradnje i da postanemo prava srpska kompanija, vođena domaćim profesionalcima. Formula 80/80 pokazala se dobrom. I dalje koristimo više od 80% srpskih sirovina za proizvodnju nudli i ambalažu, i izvozimo više od 80% proizvoda, iako potražnja za Wai Wai nudlama na domaćem tržištu konstantno raste u poslednja četiri meseca. Prevazilazimo sve izazove, a uvek mogu da se oslonim na moju malu porodicu od 150 zaposlenih ovde”, kaže generalni direktor operacija BK Loda, koji u Rumi živi sa suprugom.

U fabrici se danas proizvodi 14 proizvoda sa osam ukusa, a za godinu dana postignut je pun smenski kapacitet: 150.000 pakovanja proizvede se u jednoj smeni.

“Danas izvozimo nudle u Evropu, Aziju, Afriku i SAD. Fokusirani smo na ekspanziju kako na srpskom tržištu, tako i na izvoz. Konstantno radimo na tome da se nudle iz Rume izvoze u što više zemalja sveta, a prva godina je veoma ohrabrujuća za nas. Cilj nam je da iz Rume izvozimo u sve zemlje Evrope. U našem istraživačkom i razvojnom centru konstantno radimo i na kreiranju novih ukusa”, navodi generalni direktor razvoja Vipin Pangeni.

Veliki značaj za dalji razvoj ima i nedavno uvođenje nudli u Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina od strane Ministarstva poljoprivrede, uz podršku Privredne komore Srbije.

“Pravilnik za nudle ili Kodeks za nudle kao takav postoji u Evropskoj legislativi još od 2006. godine i on je bio smernica za izradu dopune Pravilnika. Pravilnik u koji su nudle uvrštene je najadekvatniji, jer one sadrže pretežno testeninu ili rezance. Ovim pravilnikom, sa jasno definisanim okvirima kvaliteta, poslovanje proizvođača i distributera ove kategorije znatno je olakšano”, navodi direktor fabrike Aleksandar Protić.

Godišnje se u svetu proda više od dve milijarde pakovanja Wai Wai nudli, a otvaranjem fabrike u Rumi, kompanija CG Corp Global započela je svoje poslovanje u Evropi. Fabrika Wai Wai  deo je globalnog konglomerata CG Corp Global, koji se sastoji od 122 kompanije i 76 brendova, a posluje u nekoliko poslovnih sfera: infrastruktura, hotelijerstvo, bankarstvo, telefonija, prehrambena industrija, hidroelektrane, obrazovanje, cigarete i pića.

CG Corp Global razmatra i dalju ekspanziju u segmentu hotelijerstva i prehrambene industrije u Srbiji. Vlasnik CG Corp Globala je prvi nepalski milijarder – Binod Čodri, koji se nalazi i na Forbsovoj listi milijardera.