GLOVO ANALITIKA POKAZUJE DA SU SE PROŠLE GODINE U SRBIJI NARUČIVALA 3 BURGERA SVAKOG MINUTA

30. V 2023 | Internacionalni Dan burgera proslavlja se širom sveta 28. maja, kada čitava planeta slavi ovo globalno popularno i omiljeno jelo! Glovo, najpopularnija platforma sa multi kategorijama, koja omogućava da vam na vrata stignu najrazličitiji proizvodi i gotova jela obeležava ovaj dan ‘presekom’ ljubavi prema ovom veoma traženom jelu u Srbiji. Ko, kada i na koji način najviše voli da jede burgere – govore podaci ove kompanije za 2022. godinu.

Glovo je tokom 2022. godine dostavio više od 1.707.870 burgera širom naše zemlje, što je u proseku više od 3 burgera u minuti. To čini preko 11% ukupne regionalne konzumacije ovog popularnog jela, čime je Srbija izbila na treće mesto u jugoistočnoj Evropi, odmah iza Rumunije i Hrvatske.

Kada jedemo burgere?

Datum i vreme kada su sugrađani najviše poželeli da im se burger isporuči na vrata bio je 6. april 2022. kada je i dostignut takozvani ‘Zlatni minut’ (najveća zabeležena potražnja) – tačno u 21:26h. Tada je za samo 60 sekundi naručeno čak 40 ovih sendviča! Zanimljivo je da statistika pokazuje da je tog dana, svakog sata, naručeno 195 burgera.
Najviše porudžbina koje su sadržale i burger, kreirane su u prva dva meseca 2022. godine, januaru i februaru, s tim da januar prednjači i to verovatno zbog post-prazničke atmosfere koja nas u tom periodu i dalje drži. Tih dana, najprometnijih za burger, u proseku se naručivalo oko 6.500 komada! Tokom marta, porudžbine burgera su i dalje bile na vrhuncu u odnosu na druge mesece.

Što se tiče vremena kada se burger u Srbiji najčešće jede, Glovo podaci ukazuju da je on omiljena večera jer je najviše porudžbina, čak 47%, isporučeno na prag korisnika između 18h i 21h. Dani kada se burger naručuje su najčešće petak, subota i nedelja – što je i logično jer je vikend vreme za relaksaciju, druženje i uživanje, a burger je idealan izbor za to.

Da Srbija zaista ume da uživa u burgerima dokazuje i činjenica da se u 2022. godini broj porudžbina povećao za neverovatnih 113%, čime je po godišnjem rastu naša zemlja došla na sedmo od 25 mesta svih zemalja u kojima Glovo posluje, dok je po samoj konzumaciji burgera zauzela zavidno deveto mesto.

Kako Srbija uživa u burgerima, šta kažu podaci po gradovima?

Nije iznenađujuće da su tri velika grada, Beograd, Novi Sad i Niš zauzeli prva tri mesta po narudžbinama burgera tokom 2022. godine. Beograd ubedljivo prednjači sa fantastičnih 68% od ukupnih porudžbina burgera, dok je ta brojka za Novi Sad 15%, a za Niš 7%.

Te iste godine, Pančevo je svoje porudžbine uvećalo za 155%, Borča za 139% a prvak Beograd za neverovatnih 129%!

Ovako aktivno uživanje u burgerima dugujemo i velikoj i kvalitetnoj ponudi. Naime, više od 22% Glovo partnera u svojoj ponudi ima burger. Generalno, Glovo ponuda burgera porasla je za 31% u odnosu na 2021. godinu i taj trend ima tendenciju rasta. Sa posebnim ponosom ova kompanija ističe da je većina burgera koje Glovo donosi na prag naših domova uglavnom iz malih lokalnih biznisa, što je čak 73% više u odnosu na prethodnu godinu.

A koje burgere voli Srbija?

Na prvom mestu je svakako čizburger a sledi ga dupli burger, dok je na trećem mestu burger sa slaninom. Da Srbija voli i nešto specifičnije ukuse govori i podatak da je poručivanje ‘spicy’ burgera, odnosno dobro začinjenog i ljutkastog poraslo za 492%!

Ko voli burgere u Srbiji?

Zanimljivo je da jedan Glovo korisnik – najveći ljubitelj burgera, tokom 2022. godine i u različitim porudžbinama – naručio čak 709 komada, što se svodi na skoro dva burgera dnevno ili 14 burgera tokom vikenda, te verujemo da ovaj ljubitelj ima i ekipu koja podržava njegovu strast prema ovom popularnom sendviču. Kao najzanimljiviju porudžbinu vezanu za burgere, Glovo izdvaja jednu koja je sadržala 33 komada, a vrednost joj je iznosila blizu 35.000 RSD!

Zaista, Srbija ima i kako i zašto da slavi ovaj dan! Burgeri su kod nas dokazano popularni kao i u svetu a ponuda bogata i raznovrsna. Kada se na umu ima da svako može imati topli burger na svom pragu u rekordnom vremenu od pola sata, nije ni čudo šta nam brojke govore!

A kada je i gde prodat prvi burger? To je bilo davne 1921. godine, naravno – u Americi i tada je koštao 5 centi. U Americi, zemlji koja je i proslavila ovo ukusno i jednostavno jelo, 1982. godine napravljen je i najveći burger na svetu. Težio je neverovatnih tonu i po i bio je dovoljan da bude obrok za 8.000 ljudi! Još jedna zanimljivost o burgeru uključuje i čuvenog Kralja – Elvisa Prislija koji je obožavao burgere i svakodnevno ih jeo, ne libeći se da u njih doda neobične sastojke kao što su banana, kikiriki ili jaja!

Glovo

Ovaj pionir među aplikacijama za dostavu nudi više kategorija i povezuje kupce sa kuririma i kompanijama poput lokalnih restorana, prodavnica i supermarketa, apoteka i uličnih maloprodajnih radnji. Glovo vizija je da omogući baš svakome lak pristup baš svemu u gradu. Glovo misija je da se na taj način pobrine da korisnici uživaju u svemu onome što žele, kada i gde god to požele. Glovo je stigao iz Barselone gde je nastao 2015. godine, a danas posluje na 25 tržišta Evrope, centralne Azije i Afrike. 

Za više informacija o Glovu posetite: https://about.glovoapp.com/en