GALENIKA: POSVEĆENOST ZDRAVLJU I PREVENCIJI

6. VII 2023 | Na Svetski dan zdravlja, u aprilu ove godine, kompanija Galenika je drugu godinu zaredom pokrenula medijski konkurs. Ovogodišnja tema konkursa je glasila ‘Zdravlje 21. veka’, čime je kompanija skrenula pažnju na važnost zdravog stila življenja čoveka modernog doba. Pristigao je veliki broj tekstova, a nagrađeno je pet najboljih po mišljenju stručnog žirija.

“Ovogodišnjom temom konkursa, želeli smo da naglasimo specifičnosti građenja zdravih navika, jačanja prevencije i očuvanja zdravlja u današnje vreme kada je zdravlje zapravo na udaru najrazličitijih faktora. Zahvalni smo kolegama iz medija, koji su kvalitetom ovogodišnjih tekstova doprineli da konkurs bude uspešan i što smo zajedno istrajali u nameri da temu zdravlja stavimo u prvi plan”, izjavio je Nenad Burazor, direktor marketinga za RX proizvode i prodaje u kompaniji Galenika.

Kao kompanija posvećana ljudima i verna zdravlju, Galenika nastavlja da ističe važnost brige o sebi i prevencije. Sada je leto u toku i fokus je na jačanju imuniteta tokom toplih meseci koji imaju svoje specifičnosti. Da bi ovo bio period opuštanja i regeneracije, iz farmaceutske kompanije Galenika ističu pet glavnih navika za očuvanje zdravlja i regeneraciju.

Minerali i vitamini kao čuvari imunog sistema

Tokom letnjeg perioda, velike vrućine su čest uzročnik povećanog zamora, iscrpljenosti i porasta krvnog pritiska. Pad imuniteta izlaže organizam većem riziku. Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u prevenciji i očuvanju funkcije imunskog sistema. Kombinacija vitamina i minerala koja sadrži mineral magnezijum, vitamine B1, B6, K2 i folat, doprinosi pravilnom funcionisanju mišića, uključujući i srčani, kao i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Vitamin D3 je saveznik u službi jačanja imuniteta, kostiju i utiče na bolje raspoloženje. Važan je i unos vitamina B12 koji doprinosi normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i optimalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Ishrana i hidratacija

Ne zaboravimo unos dovoljne količine tečnosti, a stručnjaci preporučuju 2,2-3,7 litara dnevno, kao i unos hrane kao što su krastavac, lubenica i zelena salata. Hidratacija je složen proces u organizmu i zahteva elektrolite, jer oni doprinose apsorpciji hranljivih materija, vitamina i minerala iz hrane koju unosimo. Korišćenje glukozno-elektrolitnog rastvora za rehidraciju pomaže apsorpciji vode koju unosimo u organizam.

Probiotici kao obavezan saputnik

Nije novost da su probiotici porodični saveznici na letovanju. Oni pozitivno utiču na zdravlje creva, celokupnog organizma, a poželjno ih je i preventivno koristiti uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Bilo zbog promene klime ili lakše kvarljivosti namirnica na visokim temperaturama, česti su povraćanje i dijareja, posebno na putu. Na putu je takođe važno da imamo i analgetike i antipiretike, u slučaju bolova ili infekcija, a to su ujedno i proizvodi koje oko 2/3 građana svakako ima u svojim kućnim apotekama, na osnovu istraživanja koje je Galenika sprovela.

Važnost fizičke aktivnosti

Svest o prednostima fizičke aktivnosti raste: redovne šetnje ili rekreacija imaju značajne pristalice, za čak 60% građana Srbije, prema istraživanju kompanije Galenika. Uvek ima prostora za napredak, a posebno u letnjem periodu. Zato je savet stručnjaka da telo bude u dobroj fizičkoj kondiciji, jer se tako brže i lakše izbori protiv eventualnih virusnih i bakterijskih infekcija.

Briga o koži

Alergije, opekotine od sunca, ujedi insekata, suva koža – samo su neke od situacija koje smo svi doživeli. Koža je naš najveći organ koji je u velikoj meri pod uticajem spoljnih faktora, posebno leti. Koža je izložena dejstvu sunčevih zraka, kao i štetnom UV zračenju, toploti i znojenju, i zbog toga je potrebna povećana briga i prevencija, kao i blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe. Univerzalan saveznik za zaštitu i negu kože je poznati preparat na bazi pantenola. Pored toga, u slučaju opekotina kože, uvek pri ruci treba imati mast koja sadrži riblje ulje, bogato vitaminom A, za epitelizaciju i negu.