FORTENOVA GRUPA POSTALA JEDINI VLASNIK MERCATORA

4. IV 2022 | Fortenova grupa je u petak, 1. aprila 2022. stekla sve preostale deonice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora. Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova grupu, završen je postupak isključenja manjinskih deoničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini deoničar Mercatora.

„Ovom poslednjom transakcijom završili smo proces kupovine koji je zapravo započet još 2014. godine, a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je taj zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe. Bio je to dugotrajan i zahtevan proces, s puno pravnih i finansijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju – formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji.

U protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili smo postupak isključenja malih deoničara, ali što je još važnije, počeli smo da ostvarujemo pune potencijale od našeg poslovnog modela u maloprodaji, postizanjem značajnih sinergija u poslovanju, koje reinvestiramo nazad u Grupu“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom sticanja 100 posto udela u vlasništvu Mercatora.

On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovani udeo u Bosni i Hercegovini. „Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za dalje  jačanje naših liderskih pozicija na tržištima“, dodao je Peruško.

„Isplata manjinskim deoničarima od 22,4 miliona EUR izvršena je korišćenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila veliki napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom poslednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje dalje mogućnosti za investiranje i rast“, povodom te transakcije izjavio je James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.