Farbe za kosu

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 116, mart 2014.)

 

ISPUNJAVAJU SVAKU ŽELJU

 

Interesantno je da u posmatranom periodu nisu zabeležene kupovine trgovačkih marki u kategoriji boja za kosu, odnosno da celokupna prodaja potiče od robnih marki. pokazuju podaci iz GFK istraživanja.

 

GfK analiza tržišta
U fokusu istraživanja nalaze se farbe za kosu, koje pripadaju širem tržištu sredstava za održavanje, oblikovanje i negovanje kose. Potrošnja se uglavnom vezuje za žensku populaciju, pa otuda i naizgled nešto niža penetracija za farbe za kosu, koje je kupilo oko 34% svih domaćinstava u Srbiji u posmatranom periodu.
Na tržištu je prisutno nešto više od 20 proizvođača koji nude oko 35 različitih robnih marki farbi za kosu. Tržište je strukturirano tako da se izdvaja grupa od 3 vodeća proizvođača, koji zajednički imaju oko 67% vrednosnog učešća kategorije, a pored njih se izdvaja još nekolicina koji imaju nešto veće udele od ostalih, ali manje od vodeće trojke. Vodeći proizvođači (abecednim redosledom) su: Garnier, Schwarzkopf i Stevan Still.
Najznačajniji kanali za prodaju boja za kosu su tradicionalne prodavnice (23% vrednosti kategorije), supermarketi (22%) i drogerije (17%). Slede minimarketi (13%) i parfimerije (8%). Manje značajni su hipermarketi (5%) i cash&carry objekti (4%), a od preostalih kanala potiče dodatnih 9% vrednosti kategorije boja za kosu.
Interesantno je da u posmatranom periodu nisu zabeležene kupovine trgovačkih marki u kategoriji boja za kosu, odnosno da celokupna prodaja potiče od robnih marki. Promotivne prodaje zastupljene su sa oko 10%, što je iznad proseka za robu široke potrošnje. Ostatak vrednosnog prometa potiče od prodaje po regularnim cenama.
Kategorija boja za kosu obuhvata više tipova proizvoda, od kojih su dominantne trajne boje za kosu (93% vrednosnog prometa), a pojavljuju se još kolor šamponi (oko 7% vrednosti), dok sredstva za blajhanje (blanševi) generišu manje od 1% vrednosnog prometa kategorije.
Ako posmatramo samo kupce kategorije, možemo reći da je najveću bazu kupaca izgradio Schwarzkopf, čije je boje za kosu kupilo oko 35% kupaca kategorije. Ni ostali navedeni proizvođači ne zaostaju, pa je Garnier kupilo oko 30% kupaca kategorije, a Stevan Still oko 29%.
Pomenuti proizvođači su približno izjednačeni i po lojalnosti svojih potrošača. Kupci Garniera su 60% svog budžeta namenjenog farbama za kosu potrošili na proizvode ovog proizvođača. Stevan Still je dostigao lojalnost od 59%, a Schwarzkopf 54%. To ukazuje na to da se korisnice ovih proizvoda ređe odlučuju da isprobaju farbe drugih proizvođača i da se radije drže već oprobanih nijansi i marki. Ova kategorija je poznata po konstantnom oglašavanju u medijima, a česte su i inovacije. Jedna od poslednjih je i bojenje kose u nekoliko nijansi iz istog pakovanja, a sasvim je izvesno da iz ove proizvodne kategorije možemo očekivati još novosti u narednom periodu.

HENKEL
Henkel ima tri brenda boja za kosu: Palette, Syoss i Schwarzkopf. “Palette je brend koji zadovoljava i prevazilazi očekivanja svojih potrošača, bez obzira na to koliko su njihove potrebe različite. Bilo da se zahteva intenzitet, dugotrajnost, 100% pokrivanje sedih, raskošne i senzualne boje po najnovijoj modi ili nežne, prirodne i negujuće boje – Palette pruža širok asortiman proizvoda koji ispunjavaju svaku želju. Prema Eurobrandshare izveštaju baziranom na agregaciji podataka sa tržišta po istraživanju Nielsena i IRI Groupa za 2013, Palette je najprodavaniji brend u Evropi”, kaže Ivana Obućina, junior brend menadžer, Henkel Beauty Care marketing sektor. Na srpskom tržištu zastupljene su linije Palette Intensive Color Creme, Palette Permanent Natural Colors, Palette Deluxe, kao i nova linija lansirana u januaru 2014. – Palette Salon Colors. Sva pakovanja sadrže 50ml kolor kreme i 50ml razvijača boje.
“Syoss boje za kosu su razvijene i testirane u saradnji sa profesionalnim frizerima i stručnjacima za bojenje kose koji omogućavaju dobijanje rezultata bojenja kod kuće kao nakon posete frizerskom salonu. Linija Syoss Classic sačinjena je od formule visokih performansi snabdevajući vlas pigmentima boje koji ostaju zatvoreni duboko u jezgru dlake, što kosi daje intenzivni i odgovarajući rezultat bojenja i čini je sjajnom, uz profesionalno pokrivanje sedih. Pored ove, u ponudi imamo i Syoss Oleo Intense liniju sa jedinstvenom formulom ‘ulje u kremi’, obogaćenu aktivnim uljima koja pojačavaju rezultat bojenja, bez kapanja, bez amonijaka i optimalno prilagođenu koži glave. Kao i Palette, i Syoss boje za kosu se mogu pronaći u pakovanju sa 50ml kolor kreme i 50ml razvijača boje”, objašnjava Ivana Obućina.
U okviru linije Schwarzkopf trenutno postoji jedna linija boja za kosu – Schwarzkopf Perfect Mousse. Reč je o boji za kosu u obliku pene, uz pomoć koje sa lakoćom i bez velikog truda potrošači mogu obojiti svoju kosu. Proizvod se nalazi u pakovanju sa 35ml kolor kreme i 35ml razvijača boje.
“Kao i na celom tržištu, u okviru našeg asortimana su najporodavanije boje za kosu u polu set varijanti, dok je Palette Intensive Color Creme linija koja ima najveći udeo u našem asortimanu. Reč je o liniji boja za kosu koje su obogaćene tečnim keratinom i pružaju neverovatnu blistavost i intenzitet kose nakon bojenja. Format kroz koji se boje za kosu najviše prodaju su drogerije”, kaže Obućina.

L’ORÉAL
“Kompanija L’Oréal Balkan je na tržištu robe široke potrošnje u Srbiji prisutna sa L’Oréal Paris i Garnier bojama za kosu. Garnier je naš najprodavaniji masovni brend. Na tržištu smo prisutni sa četiri Garnier koloracije: Color Naturals, Olia, Color Sensation i Nutrisse. Prema Nielsenovom indeksu maloprodaje, u kategoriji proizvoda za bojenje kose Garnier Color Naturals je prvorangirani sub-brand po vrednosti prodaje u dinarima i po broju prodatih proizvoda na tržištu Srbije za period januar-oktobar 2013. L’Oréal Paris boje za kosu spadaju u takozvani premium segment na tržištu robe široke potrošnje i imaju selektivniju distribuciju. Sa ovim brendom prisutni smo sa takođe četiri koloracije: Casting Crème Gloss, Prodigy 5, Preference i Excellence”, kaže Dennis Dharan, senior product manager, L’Oréal Balkan.
Dharan dodaje da je nanošenje boje četkicom i dalje prvi izbor naših žena, kada je reč o metodama aplikacije boja. U skladu sa tim, setovi koji sadrže boju za kosu u tubi koja se kombinuje sa razvijačem boje i negu posle bojenja su najpopularniji oblik ovog proizvoda na našem tržištu. L’Oréalova najprodavanija boja za kosu – Garnier Color Naturals je upravo takav tip koloracije. Sa druge strane, setovi L’Oréal Paris boja za kosu, uz bočicu sa bojom, razvijač boje u obliku kreme i zaštitnu negu posle bojenja, sadrže i poseban aplikator za nanošenje unutar seta.
“Kompanija L’Oréal kao svetski lider u kozmetičkoj industriji konstantno prati kretanja na tržištu i potrebe potrošača. Naš cilj je da potrošačima ponudimo inovativne proizvode koji koriste nove tehnologije za postizanje željenog rezultata, a ujedno ih i edukujemo. Zato smo prošle godine srpskim ženama ponudili dve nove koloracije – Garnier Olia i L’Oréal Prodigy 5, bazirane na veoma inovativnoj ODS tehnologiji, po prvi put primenjenoj u proizvodima na tržištu robe široke potrošnje. U pitanju su revolucionarne trajne boje za kosu bez amonijaka, koje koriste snagu ulja kako bi se postigao maksimalan rezultat pri bojenju kose. Naša stalna težnja je da potrošačima ponudimo nešto novo, da na naše tržište donesemo poslednje svetske trendove. Uvereni smo da su upravo inovacije, kvalitet, efikasnost i bezbednost naših proizvoda ono što nas izdvaja i veoma smo ponosni na činjenicu da naši brendovi imaju svoje lojalne potrošače”, ističe Dennis Dharan.