DIGITALNA REŠENJA ZA MSP: Predstavljeni novi projekti za lakše upravljanje novčanim tokovima

15. VI 2021 | Ekskluzivna partnerstva sa fintek platformom upSWOT i aplikacijom FinalPrice adresiraju slabe tačke novčanih tokova, najvećim izazovom sa kojim se suočava MSP sektor. Kompanija Mastercard najavila je da u ova partnerstva ulazi kako bi podržala mala i srednja preduzeća kroz rešenja za jednostavnije upravljanje novčanim tokovima.

Tokom pandemije, mnoga mala i srednja preduzeća našla su se u situaciji da moraju da se suočavaju sa nepoznatim pitanjima. Jedna od glavnih promena u mnogim preduzećima bila je prelazak na digitalno poslovanje i mada su neka preduzeća iz MSP sektora isprva oklevala da to učine, trenutno je 70% njih ili dodalo nove digitalne mogućnosti ili poboljšalo svoje postojeće kanale trgovine digitalnim uslugama.

Međutim, čak ni digitalna transformacija nije predupredila poteškoće sa kojima se susreću mala i srednja preduzeća, a posledično su ona pretrpela ozbiljne udarce, često one povezane sa novčanim tokovima. Zapravo, bez obzira na industriju ili veličinu, 82% malih preduzeća propada zbog nedovoljnog ili nepravilnog upravljanja novčanim tokovima.

Iz tog razloga, ovakva rešenja i dragocena unapređenja koja se razvijaju kroz partnerstva, ključna su za ublažavanje takvih pritisaka kako bi preduzeća mogla nesmetano da posluju sopštili su iz komapnije Mastercard, a kako kažu, najnoviji primeri za to su partnerstva sa platformom upSWOT i aplikacijom FinalPrice.

Kako mere ograničenog kretanja počinju da popuštaju u celom regionu, a mi ulazimo u fazu oporavka, transparentnost novčanih tokova biće dragocenija nego ikad za nesmetano poslovanje malih i srednjih preduzeća. Usled ovakvih očekivanja, Mastercard je sa platformom upSWOT razvio softver koji analizira ključne podatke i ponašanja potrošača. Analizom ovih podataka, mala i srednja preduzeća dobijaju prognoze i relevantne preporuke koje im mogu pomoći da budu proaktivni u poslovanju. Pored toga, banke mogu da koriste ovaj alat za sticanje daljih uvida u finansije klijenata kako bi im obezbedile personalizovani pristup, objašnjavaju iz Mastercarda.

Takođe, Mastercard je sa brendom FinalPrice,  koji je uneo revoluciju u sektor onlajn rezervacije putovanja, razvio platformu uz čiju pomoć mala i srednja preduzeća širom Evrope mogu da se vrate poslovnim putovanjima i dobiju pristup najboljim cenama uz ekskluzivni povraćaj novca do 35%.