Deterdženti za veš

(tekst je objavljen u Progressive magazinu br. 172, oktobar 2019)

 

IZUZETNO ŠIROKA PONUDA

Najveći udeo u prodaji deterdženata za veš, gledano prema njihovoj formi, ima deterdžent u prahu sa 68,8% vrednosnog i 85,3% količinskog udela, zatim gel sa 12,7% vrednosnog i 6,9% količinskog udela, a sledi tečni deterdžent, koji u prodaji učestvuje sa 10,1% vrednosnog i 6,3% količinskog udela.

 

Nielsen analiza tržišta

Jelena Despotović, Retail Services Executive:
Kako se razvijala tehnologija, razvijala se i proizvodnja deterdženata za potrebe domaćinstava, pa je i njihova potrošnja u kućnoj upotrebi ubrzano rasla kasnih četrdesetih godina.
Sapun koji je bio poznat kao glavno sredstvo za čišćenje, ali i relativno neefikasan za pranje veša, do 1950. je gotovo u potpunosti zamenjen deterdžentima, a u isto vreme automatske mašine za pranje veša stižu u svako domaćinstvo.
Danas, kada su i veš-mašina i deterdženti sastavni deo naših života – nešto o čemu ne razmišljamo, kada uviđamo razliku između belog i manje belog, a ponekad i jednom dnevno peremo veš, podaci s početka priče deluju kao film, a na tržištu postoji deterdžent za svaku boju, za svaku tkaninu, za meku i tvrdu vodu… Deterdžent po meri svake fleke i svakog čoveka.
Zbog svega pomenutog važno je videti i kakva je prodaja deterdženata za veš u Srbiji iz godine u godinu, a upravo o tome govore podaci o prodaji robe široke potrošnje agencije Nielsen.
Na osnovu analize tržišta kojom je obuhvaćen period od jula 2018. do juna 2019, u Srbiji je uočljiv rast prodaje deterdženata za veš u odnosu na prethodno posmatrani period – vrednosno 1,6%, komadno 0,4%, dok je količinski zabeležen pad od -7,5%.
Značajno je navesti da je u vezi sa kanalima preko kojih deterdženti za veš stižu do kupaca, a uključeni su objekti hiper/super marketa, velikih/srednjih prodavnica, malih prodavnica, trafika i drogerija, u odnosu na prethodno posmatrani period zabeležena manja količinska prodaja deterdženata za veš u hiper/super marketima (pad od 10,7%), velikim/srednjim prodavnicama (pad od 4,4%), dok jedino drogerije beleže rast količinske prodaje od 1,4% i komadne od 17,8%.

Po regionima

Posmatrano po regijama Srbije, vrednosna prodaja deterdženata za veš najveća je u Beogradu i iznosi 29,4%, potom u regiji Vojvodina (27,9%), na trećem mestu je jugoistočna Srbija sa 21,6%, dok je najmanja u centralno-zapadnoj Srbiji gde iznosi 21,1%.
Ukoliko pogledamo trend količinske prodaje ovih proizvoda, i po tom kriterijumu prednjači regija Vojvodine sa 27,4%, sledi Beograd sa 25,9%, potom jugoistočna Srbija sa 24,8%, dok je na poslednjem mestu centralno-zapadna Srbija sa 21,9%.

Kanali prodaje

Ako posmatramo kanale preko kojih deterdženti za veš stižu do potrošača, a to su hiper/super marketi, velike prodavnice, male prodavnice, trafike i drogerije, najviše ovih proizvoda prodato je u hiper/super marketima po sva tri prodajna kriterijuma (vrednosno 55,1%, količinski 53,1% i komadno 48,1%), slede velike prodavnice (vrednosno 25,1%, količinski 27,8% i komadno 27,9%), dok je najmanje ovih proizvoda prodato u drogerijama (vrednosno 9,3%, količinski 6,9% i komadno 10,3%).

Vodeći igrači

Kada govorimo o najvećim proizvođačima deterdženata za veš, najzastupljeniji na srpskom tržištu su sledeći (po abecednom redu): Beohemija Inhem, FS Company, Henkel, Procter&Gamble i Saponia. Ovih pet proizvođača ‘zauzima’ 95,2% vrednosnog i 94,9% količinskog udela u ukupnoj prodaji deterdženata za veš na srpskom tržištu u analiziranom periodu.

Po formi proizvoda

Za analizu prodaje deterdženata za veš važna je i njihova podela po formi proizvoda na: deterdžent u prahu (powder), tečni deterdžent (liquid), gel, kapsule (capsules), tablete (tablets), krem (cream), losion (lotion). Najveći udeo u prodaji ovih proizvoda prema njihovoj formi ima deterdžent u prahu sa 68,8% vrednosnog i 85,3% količinskog udela, zatim gel sa 12,7% vrednosnog i 6,9% količinskog udela, potom tečni deterdžent koji u prodaji učestvuje sa 10,1% vrednosnog i 6,3% količinskog udela. Sve ostale forme deterdženata za veš učestvuju sa znatno nižim vrednosnim i količinskim procentom u ukupnoj prodaji ovih proizvoda na srpskom tržištu u analiziranom periodu.

Po mirisu

Važna za analizu prodaje deterdženata za veš jeste i njihova podela po mirisu na: neodređeno (undefined), sa mirisom jorgovana (lilac), planinski izvor (mountain spring), planinska svežina (mountain fresh), svežina lavande (fresh lavender), svežina perli od Silana (fresh pearls by Silan), svežina (fresh)… Najveći udeo u ukupnoj prodaji deterdženata za veš imaju oni neodređenog mirisa, na koje ‘otpada’ 34,5% vrednosnog i 26,7% količinskog udela, potom deterdženti sa mirisom jorgovana na koje ‘odlazi’ 10,5% vrednosne i 14,7% količinske prodaje, na trećem mestu su deterdženti sa mirisom planinske svežine, koji imaju 9,5% vrednosnog i 5,1% količinskog udela, dok deterdženti sa raznim drugim mirisima u ukupnoj prodaji učestvuju sa znatno manjim vrednosnim i količinskim prodajnim procentom.

Prema tipu pakovanja

Analiza prodaje deterdženata za veš uključuje i njihovu podelu prema tipu pakovanja na: vreće (bags), boce (bottles), kutije (boxes), kantice (tub). Najveći udeo u ukupnoj prodaji deterdženata za veš imaju deterdženti u vrećama, koji u ukupnoj prodaji učestvuju sa 65,6% vrednosnog i 83,2% količinskog udela, na deterdžente u bocama ‘otpada’ 22,8% vrednosnog i 13,2% količinskog učešća.

Prema veličini pakovanja

Na kraju, u analizu prodaje deterdženata za veš uključena je i njihova podela prema veličini pakovanja. Najviše ovih proizvoda prodato je u pakovanju od 3kg/l (vrednosno 17,7% i količinski 21,4%), potom pakovanja od 8 kg/ml (vrednosno 13,9% i količinski 17,2%), te pakovanja od 10kg/ml (vrednosno 10,7% i količinski 15,4%) i 2kg/ml (vrednosno 8,6% i količinski 7,3%). Sva ostala pakovanja deterdženata za veš, veća i manja, imaju manji vrednosni i količinski udeo u ukupnoj prodaji ovih proizvoda na srpskom tržištu u posmatranom periodu.