Čedo Popović, Carine

ČEDO POPOVIĆ, VLASNIK CARINA

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.22, mart 2006.)

NAŠ ADUT – USLUGA I ASORTIMAN

Čedo Popović, vlasnik trgovina Carine iz Crne Gore: “Ako dođu Delta i/ili Agrokor, neće imati dobre lokacije, kao što ih mi imamo i neće im biti lako da pokriju celu Crnu Goru”.

Jedna od prvih destinacija koja se spominje kada je reč o regionalnom širenju trgovaca je Crna Gora. Nedavno je Delta Holding izašao sa planom gradnje velikog tržnog centra u Podgorici. Kao mogući investitori u Podgorici se spominju i Agrokor i Mercator. Dolazak jake konkurencije, kao i trenutna situacija na tržištu Crne Gore, bili su povod za razgovor sa Čedom Popovićem, vlasnikom trgovine Carine i jednim od vodećih trgovaca u Crnoj Gori.

Kada ste osnovali preduzeće Carine i kako ste se odlučili za trgovinu?
Carine su osnovane 1991. godine. Prije osnivanja Carina radio sam u televiziji Crne Gore, u kulturno umjetničkom programu, a u isto vrijeme bavio sam se poljoprivrednom proizvodnjom. Za najboljeg poljoprivrednog proizvođača Crne Gore proglašen sam 1989. godine. Poljoprivrednom proizvodnjom sam se intenzivno bavio deset godina. Imao sam farmu kapaciteta 300 do 500 ovaca, farmu od oko 20 muznih krava i proizvodnju povrća: lubenice, paprike i paradajza. Ljeti smo stoku izvodili na planinu Komove, na katun Carine, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.000 metara. Po tom katunu sam dao ime preduzeću. Počeli smo sa jednim maloprodajnim objektom u Maslinama u Podgorici, da bismo kasnije otvorili još jedan u Bulevaru Save Kovačevića, takođe u Podgorici. U poslednje četiri godine otvorili smo još tri maloprodajna objekta i trgovinsko uslužni centar Carine.

Uspešno se bavite i drugim poslovima?
Da, pored trgovine, po kojoj smo do sada bili prepoznatljivi, bavimo se i drugim poslovima. Vlasnici smo turističkog preduzeća ‘Južni Jadran’ iz Herceg Novog, u čijem sastavu, osim hotela Delfin postoje i odmarališta u Meljinama, Baošićima i Kumboru. Poslednjih godinu i po dana, zapaženo mjesto zauzimamo i u poljoprivrednoj proizvodnji. Danas smo vlasnici Fabrike stočne hrane u Spužu, Farme koka nosilja u Martinicima, kapaciteta 150.000 koka nosilja, a sada ih imamo 50.000. Vlasnici smo Farme svinja u Spužu, kapaciteta oko 8.000 do 10.000 tovljenika, sa tendencijom da se poveća bar duplo. Bavimo se i proizvodnjom tjestenine i suhomesnatih proizvoda sa robnim znakom Carine.

Danas Vas svrstavaju u red najjačih trgovaca u Crnoj Gori. Kako ste to postigli?
Tačno je da su Carine jedan od najjačih lanaca koji se bave trgovinom u Crnoj Gori. Osim nas, tu su još Mex i Voli. Svoj uspjeh baziramo na odgovornosti i tačnosti. To smo uspjeli da sačuvamo od početka svog rada do danas, a računamo da će tako biti i ubuduće. Sve obaveze koje preuzmemo prema dobavljačima ili kupcima, mi ispunjavamo u roku koji smo odredili. I po tome smo poznati u poslovnim krugovima u Crnoj Gori.

Koliko prodavnica Carine imate i gde su locirane?
U Podgorici imamo četiri megamarketa. Ovi megamarketi se nalaze u Maslinama, u Bulevaru Save Kovačevića, u Moskovskoj ulici i u Golubovcima Zeta. Tu je Centar Carine, u okviru koga, osim megamarketa, koji je smešten u suterenu i na površini većoj od 2.000 metara kvadratnih, posluju restoran, kafeterija, picerija i poslastičarnica. Ukupna površina maloprodajnih objekata u Podgorici je 5.000 metara kvadratnih. U okolini Podgorice, u mjestu Kuće Rakića, posjedujemo magacinski prostor površine preko 6.000 metara kvadratnih. U Plužinama i na seoskom području u okolini imamo još osam maloprodajnih objekata i restoran.

Šta je, po Vama, najvažnije za dobrog trgovca?
Kao što sam već rekao, i kao što je svuda u poslovnom svijetu: najbitnija je tačnost i odgovornost za ono što preuzmete da radite. Važno je da se preuzete obaveze ispunjavaju i data riječ drži, a to je kod nas u Crnoj Gori, čini mi se, posebno važno.

Uvođenje niže stope PDV-a za prehrambene proizvode izazvalo je veliku zabunu na tržištu?
I kada je uvođen PDV smatrao sam da je trebalo da bude dvojna stopa, znači da luksuzna roba, kao što su cigarete, alkohol i još određeni broj proizvoda, bude oporezovana po većoj stopi, a osnovne životne namirnice po nižoj stopi. Smatram da, kao što je u turizmu uvedena niža stopa PDV-a, to mora da se uradi i u poljoprivredi, jer su u Crnoj Gori dve strateške privredne grane turizam i poljoprivreda.

Vaši dobavljači su zadovoljni, a kako vi ocenjujete odnos sa njima?
Odnos sa dobavljačima je uglavnom dobar. Naši značajni partneri su: Neregelia iz Podgorice, Stadion, takođe iz Podgorice, Škorpion iz Herceg Novog, Podravka iz Podgorice, slovenačke firme Pomurka, MIR i Fructal, PIK Bečej iz Bečeja, Nana iz Niša. Radimo i sa italijanskom firmom Italplast, sa grčkom Voitros. AMI SpA i American Cash su takođe firme iz Italije sa kojima sarađujemo, a tu su i mnogi drugi. Što se mene lično tiče, 70 odsto dobavljača nikada nijesam ni upoznao, jer posao ide dobro i korektno. Normalno je i prirodno da robu koju uzmemo moramo da platimo u predviđenom roku. To tako funkcioniše i to ne treba mijenjati.

Kako cenite konkurenciju na tržištu Crne Gore?
Što se tiče konkurencije, maksimalno je uvažavam i smatram da se radi o vrlo korektnim i dobrim ljudima. Za normalan rad i za sve normalne ljude na tržištu Crne Gore ima dovoljno mjesta, tako da u suštini nijesmo konkurencija jedni drugima.

Da li će domaći trgovci opstati, ukoliko uđu trgovine kao što su Deltina maloprodaja ili Agrokor?
Moje lično mišljenje je da će svi ovi veći lanci da opstanu. Ako dođu Delta i, ili Agrokor, neće imati dobre lokacije, kao što ih mi danas imamo i neće im biti baš lako da pokriju celu Crnu Goru. Lično mislim da, što se tiče kvaliteta usluge, neće biti bolji, a što se cijena tiče, neće imati niže cijene. Mi se i sada trudimo da kvalitetnom uslugom i asortimanom od preko 15.000 artikala, koje posjedujemo u našim maloprodajnim objektima privučemo kupce, a to namjeravamo da radimo i dalje, bez obzira na konkurenciju iz inostranstva.

Dali ste ponudu sa jednom slovenačkom firmom za izgradnju tržnog centra u Podgorici, na lokaciji sadašnje Velike pijace. Da li je to okončano?
Tačno je da smo se zajedno sa slovenačkom firmom javili na konkurs koji je dala Opština za izgradnju velikog tržnog centra na lokaciji zelene pijace. Još uvijek nijesmo dobili zvaničnu odluku Komisije kojoj je povjeren posao odlučivanja.

Koji su planovi firme Carina? Da li planirate izgradnju još neke trgovine?
Planovi Carina, što se tiče trgovine, su otvaranje još dva ili tri maloprodajna objekta u Podgorici. Planiramo ulaganje u turizam, budući da smo vlasnici turističkog preduzeća ‘Južni Jadran’. Prije dvije godine renovirali smo hotel Delfin u Bijeloj, koji je sada prepoznatljiv kao centar kongresnog i sportskog turizma. Kako u sastavu ‘Južnog Jadrana’ postoji još nekoliko interesantnih lokacija, kao što su Meljine, Baošići i Kumbor, planiramo izgradnju novih objekata i rekonstrukciju postojećih. Što se tiče poljoprivredne proizvodnje, radićemo na usavršavanju i povećanju kapaciteta farmi i proizvodnje suhomesnatih proizvoda. Naš cilj je da poljoprivrednu proizvodnju podignemo na evropski nivo i što se tiče samih tehničkih uslova proizvodnje i uzgoja životinja, i što se tiče kvaliteta proizvoda, mesa i suhomesnatih proizvoda. U proizvodnji tjestenine uskoro uvodimo liniju za proizvodnju tjestenine od integralnog i ražanog brašna, a u planu je i tjestenina sa koprivom, što će biti pravi ekskluzivitet na ovim prostorima.

Tatjana Ostojić