BEZ-GMO SAMIT 2023

6. IV 2023 | Prvi Međunarodni Bez-GMO samit održaće se 9. i 10. maja u Frankfurtu, Nemačka. Samit će okupiti veliki broj učesnika Bez-GMO lanca vrednosti – od glavnih dobavljača sirovina, proizvođača hrane do trgovaca na veliko i malo. Samitu će prisustvovati ključni igrači iz Evrope i Južne Amerike, čime će se stvoriti prava međunarodna razmena iistaći vidljivost i tržišna relevantnost Bez-GMO prehrambenih proizvoda i stočne hrane u poljoprivrednim i prehrambenim sistemima u mnogim evropskim zemljama. Samit će biti prilika da za razmenu informacija o dostupnosti Bez-GMO sirovina, kao i očekivanjima i potrebama Bez-GMO proizvođača i prerađivača. Poseban fokus biće na genetski nemodifikovanoj soji i njenoj vezi sa sertifikovanom proizvodnjom bez krčenja šuma, koja je poslednjih nekoliko godina dobila na značaju imajući u vidu zabrinutost za životnu sredinu i klimatske promene. Prema najnovijem zakonodavstvu EU, poreklo proizvoda plasiranih na EU tržište ne sme biti dovedeno u vezu sa krčenjem i degradacijom šuma bilo gde u svetu nakon 31. decembra 2020. godine. Stoga je ‘proizvodnja bez krčenja šuma’ postala ključni uslov za hranu i sastojke u proizvodnji prehrambenih proizvoda u EU. Na samitu će se pronalaziti načini kako Bez-GMO proizvodnja bez krčenja šuma i sertifikacija mogu ići ruku pod ruku – uz primenu verodostojnih standarda za sertifikaciju koji zahtevaju održivu proizvodnju, kao što su Donau Soja ili Pro Terra, omogućavajući sledljivost od njive do police supermarketa, i na taj način olakšavajući posao proizvođačima, trgovcima i prodavcima, kako bi se osiguralo da je njihova soja u potpunosti bez GMO i proizvedena bez krčenja šuma.

Bez-GMO samit predstavlja forum za razmenu i diskusiju o ključnim pitanjima kao što su dostupnost Bez-GMO soje, kako iz Brazila tako i iz Evrope (sa fokusom na Ukrajinu). Stručnjaci sa oba kontinenta će prezentovati najnovije podatke o žetvi, prinosima i cenama. Biće održane i sesije o relevantnim temama kao što su održivost, zahtevi potrošača i jačanje lanca snabdevanja. Na Međunarodnom Bez-GMO samitu sa uvodnim izjavama će se obratiti nemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir i prvi zamenik ministra agrarne politike i hrane Ukrajine, Taras Vysotskyi. Očekuje se i prisustvo predstavnika brazilske poljoprivredne politike. Kompletan program konferencije, uključujući i reference za sve govornike, možete naći na adresi www.nongmosummit.com.

Bez-GMO samit organizuju i koordiniraju ključna poslovna udruženja na tržištu Bez-GMO: ARGE Gentechnik-frei, Donau Soja, ENGA, ProTerra Foundation and VLOG. Samit će se održati u Hilton Frankfurt Airport hotelu u Nemačkoj 9. i 10. maja 2023. godine.