BEOHEMIJU PREUZEO ČEŠKI CENTRAL EUROPEAN INDUSTRIES

16. IX 2021. | Kompanija Central European Industries (CE Industries), Češka i Preston holding, Srbija, dosadašnji vlasnik Beohemije, potpisali su danas u Privrednoj komori Srbije Ugovor, povodom preuzimanja Beohemije od strane češke kompanije.

Kompanija Beohemija, u vlasništvu Preston holdinga, prepoznata je kao kapitalna investicija za češki holding.

Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS pohvalio je nameru češke kompanije da investira u Srbiju i istakao da Češka i Srbija tradicionalno imaju dobre bilateralne i trgovinske odnose.”Nova investicija doprineće daljem uspešnom razvoju Beohemije i osvajanju tržišta jer je češka kompanija kredibilan i stabilan partner, što je u ovakvoj vrsti transakcija i najvažnija stavka. To garantuje uspeh investicije”, rekao jeTrivunac.

U okviru poslovnog plana CE Industries, osnove daljeg razvoja zasnivaće se na proširenju asortimana robe široke potrošnje i približavanju postojećih i budućih artikala iz Beohemijine ponude potrošačima srednje i jugoistočne Evrope.

Davor Milićević, predsednik kompanije Preston Holding istakao je da će uz know-how i finansijsku podršku češkog investitora, Beohemija, koja već uspešno posluje u zemljama regiona i na tržištima Austrije, severne Italije i Slovenije, ojačati svoju poziciju i dobiti pristup potrošačima srednje i jugoistočne Evrope.

Roman Kratohvil iz CE Industries iskazao je zadovoljstvo što se kroz ovu investiciju nastavlja tradicionalno dobra saradnja srpske i češke privrede. “Kompanija Beohemija je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanje udela na postojećim kao i razvoj novih tržišta”, rekao je Kratohvil.

Češka je među deset najvažnijih investitora u Srbiji, a novom investicijom dodatno ojačava poziciju, ukazao je Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, navodeći da je u prošloj godini vrednost trgovinske razmene premašila 1,2 milijarde eura, a da se očekuje da ova godina donese još bolje rezultate. Poručio je i da je ambasada na raspolaganju svim kompanijama koje su zainteresovane za saradnju.

Central European Industries je moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona evra. Ova investicija predstavlja priliku da Beohemija pozicionira svoje proizvode u industriji deterdženata i kućne hemije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.