BARISTA CUP 2023: Proglašeni najbolji baristi u regionu

Finalisti Barcaffe Barista Cupa

2. X 2023 | Lana Kokl iz Slovenije osvojila je prvo mesto u velikom finalu ovogodišnjeg Barcaffe Barista Cupa. Jedino regionalno takmičenje je i ove godine okupilo najbolje bariste koji su u Barcaffe akademiji u Zagrebu, pred publikom i stručnim žirijem odmerili snage u pripremi najpopularnijih napitaka na svetu. Sjajna atmosfera, savršena kafa i mnogo umeća – tako je u najkraćim crtama izgledao ovogodišnji Barcaffe Barista Cup.

U finalu je učestvovalo devet najboljih barista iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a titulu ovogodišnjeg pobednika odnela je Lana Kokl. Drugo mesto pripalo je Đorđu Simeunoviću iz Srbije, dok je trećeplasirana bila Tjaša Rogelj, takođe iz Slovenije.

Vicešampion Đorđe Simeunović, barista iz Beograda koji je pripremom napitaka od kafe počeo da se bavi pre sedam godina, kaže da je za njega sve počelo interesovanjem za latte art, da bi kasnije preraslo u ’’šoljicu punu ljubavi’’.

“Kafa za mene predstavlja motivaciju, strast i zadovoljstvo. Potraga za novim iskustvima i upoznavanje sveta kafe, naučili su me da u potpunosti uživam u espressu i uvek se radujem svakoj sledećoj šoljici”, rekao je Đorđe.

Finalisti su se takmičili u tri discipline: pripremi espresa, mlečnom napitku i kreativnih napitka od kafe, tzv. ‘pića s potpisom’. Žiri Barista Cupa 2023. koji se sastojao od najboljih barista i edukatora iz regiona nije imao nimalo lak zadatak pred sobom – dati ocene za ukus, izgled, prezentaciju i opšti utisak. Pored slavnog bariste Nika Orošija, koji je svojim dugogodišnjim učešćem na neki način postao zaštitno lice ovog događaja, članovi žirija bili su i: Peter Ševič, AST trener i stručnjak za specialty kafu, Filip Lipnik, barmen, profesor i vlasnik škole ‘Art of Bar Academy’, a bili tu su tu i Barcaffe baristi: Matija Matijaško, Aleš Gorenc i Toni Matas – višestruko nagrađivani barista na hrvatskim i međunarodnim takmičenjima. Događaj je bio otvoren za javnost, a nakon takmičarskog dela, okupljeni su imali prilike i da se opuste i uživaju u dobrom ritmu muzike, za šta se pobrinula DJ Luna.

Osim titule najboljeg bariste u regionu i glavne nagrade od dve hiljade evra, pobednica je osvojila i BFC Experta espresso aparat, Fiorenzato Petro ručni mlin, kao i specijalnu nagradu – trening prženja ‘specialty’ kafe sa proslavljenim baristom Nikom Orošijem.

Organizacijom Barista cup takmičenja, Barcaffe espresso je ponovo postavio standarde i ojačao svoje HoReCa poslovanje u regionu. Barcaffe na ovaj način želi da pokaže svoju ljubav, posvećenost i strast prema kafi, ujedno gradeći imidž eksperta u sferi espresa i pružajući priliku svim zainteresovanim baristima da dalje napreduju i nadograđuju sebe u ovoj veoma popularnoj profesiji.

Barcaffè je brend sa 50 godina dugom tradicijom, koji kontinuirano prati trendove tržišta i osluškuje potrebe svojih partnera i korisnika, uz fokus na stalni razvoj i unapređenje proizvodnje i proizvoda primenjujući inovacije i brigu o kvalitetu. Posebno priznanje predstavlja 13 osvojenih zlatnih medalja na Međunarodnom takmičenju u degustaciji kafe (International Coffee Tasting), od kojih je poslednja prošlogodišnja Barcaffè espresso India Single Origin.