’BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION’ SLEDEĆE GODINE U SKOPLJU

2192020-WineSkoplje

21. IX 2020. | Ovogodišnji deveti ’Balkans International Wine Competitionć koji se održao od 17 do 19. septembra u Sofiji na tvrđavi Nacionalne palate kulture okupio je 100 vinarija. Prvi deo takmičenja održan je u Beogradu od 09 do 11. septembra i na njemu su predstavljena vina sa Balkanskog poluostrva, iz Centralne i Istočne Evrope i iz regiona Crnog mora.

Na svečanoj ceremoniji zvanično je objavljeno da će se 2021. godine takmičenje organizovati u Skoplju. Očekuje se dolazak mnogobrojnih remoniranih vinskih sudija koji će ocenjivati vina sa Balkana.

Elena Mladenovska-Jelenković direktorka udruženja ’Vina iz Makedonij’ zvanično je preuzela organizatorsku palicu. Ona je istakla da je Balkan peta najznačajnija regija u svetu po proizvodnji vina i dodalač: ,,Ovo je naša šansa da pokažemo koliki nam je potencijal i verujemo da ćemo biti dobri domaćini. Održavanje ovog takmičenja pokazaće da je moguća zajednička izgradnja balkanskog brenda kao i saradnja između zemalja. Potrebno je da nastavimo sa osvajanjem stranog tržišta i promocijom balkanskih vina”.

Ove godine prvi put su razdvojen Festival i takmičarski deo, koji ima za cilj da privuče što više mlade publike kojima bi vino postalo sastavni deo društvenog života. Festivalski deo nudi publici da uživa u danu na zabavan način.

Od 2012. dodine do danas sve se više proizvođača vina prijavljuje za takmičarski deo što je odličan pokazatelj, jer se na ovaj način manifestacija svrstava među značajnije u svetu. To pokazuju i pozivi velikih takmičarskih sajmova da ocenjivači sa Balkana učestvuju na njima, a vina sa ovog podneblja sve više se smatraju relevatnim za globalnu vinsku industriju.

Prema oceni stručnjaka ovo takmičenje sve više liči na Australian Wine Show model koji vrlo precizno procenjuje takmičarska vina.