WARM UP: Kampanje sa svrhom 2022

21- IV 2022 | Zagrevanje za Kampanje sa svrhom 2022 – Festival društveno odgovorne komunikacije održano je 20. aprila u Marsh Open Spaceu.

Događaj ‘Kampanje sa svrhom 2022 Warm Up’ okupio je grupu profesionalaca iz oblasti CSR komunikacija na jedinstvenom kreativnom danu posvećenom podsticanju stvaranja društveno odgovornih kampanja. Učesnici su se inspirisali pobednicima prvog festivala društveno odgovorne komunikacije u Srbiji, upoznali se sa jedinstvenom neuroCSR studijom i učestvovali u originalnim radionicama – Goodbraind radionici Milana Janića i Mozgaonici za bolji svet Uroša Petrovića.

Pristutnima se na početku obratila Tijana Adamov Ignjatović, osnivač Festivala Kampanje sa svrhom i Koncept inkubatora društvene odgovornosti Žute Patalone.

“Održivost i održivi razvoj su neraskidivo povezani sa budućim generacijama, jer da nema njih, potpuno bi svejedno bilo šta ostavljamo za sobom. ‘Posle mene potop’ treba da postane ‘posle mene razvoj’. Preuzimanje odgovornosti za sebe i buduće generacije je stvar izbora ali sve više i neminovnost. Otuda je ideja platforme Festivala Kampanje sa svrhom da podstakne društveno odgovornu komunikaciju prvenstveno za dobrobit budućih generacija i da inicira da se što više kompanija opredeli za kreiranje odgovorne komunikacije. Ta promena se već dešava”, istakla je Tijanja Adamov Ignjatović.

U sklopu zagrevanja predstavljeni su dobitnici Kampanje sa svrhom 2021 Grand Prix, kampanje koje su po odluci tima počasnih selektora ponele titulu najboljih društveno odgovornih kampanja u Srbiji za 2021. godinu.

U drugom delu, autor Milan Janić predstavio je svoju NEUROcsr studiju, pionirsku studiju o efektu CSR poruka na neurološke mehanizme koji stvaraju našu percepciju, jezik, rasuđivanje, uverenja, donošenje odluka i vizuelnu pažnju. Studija je objavljena u prestižnom časopisu Sustainability Journal.

Milan Janić, kreativac sa višegodišnjim internacionalnim iskustvom u oglašavanju, imao je lično iskustvo moždanog udara, nakon kojeg je delimično izgubio kognitivne sposobnosti. To ga je učinilo svesnim kako mozak može ili ne može da radi – i vratio ga je onome što ga je uvek zanimalo a to je kako vizuelno komunikacije mogu stvoriti pozitivne promene u ljudskom ponašanju. Studiju NEUROcsr je započeo upravo nakon tog ličnog iskustva.

220420_Zutepatalone3

Milan je predstavio i Goodbraind – neuro-zasnovani model i metodologiju za eko-komunikacije. “Šta ovo znači? Jednostavno, treba da zamislimo sebe kao deo šireg eko-sistema, dakle odgovornim za njega. Ne radi se samo o životnoj sredini, već o celom sistemu u kome živimo”, poručio je Milan Janić.

U okviru Godbraind radionice prisutni su u grupama kreirali strategije za rešenje problema koje jeste opšte dobro. Koristeći tehniku kolektivne inteligencije, u kojem se ideje predlažu anonimno, dobili smo zajednički produkt kolektivnog razmišljanja i stvoreno je 5 različitih scenarija za dobrobit svih. Ovaj metod je primenljiv za rešavanje različitih problema uz pomoć CSR komunikacija, što i jeste zaključak autora Milana Janića – komunikacije mogu da reše (skoro) sve probleme.

U trećem delu dana, Uroš Petrović, pisac, razmrdao je naše vijuge jedinstvenom Mozgaonicom za bolji svet. Krerali smo zajedno, stimulišući asocijativne regije mozga i otkrivajući neslućene mogućnosti probuđenog uma. Zaključili smo da je lepota u tome da možemo da promenimo stvari na bolje a da pri tome zaista uživamo u tome.

220420_Zutepatalone2

Uroš Petrović koristi svoje koncepte Zagonetnih pitanja, kao i programe za usavršavanje ‘Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?’, ‘Misli kreaktivno’ i ‘Psihološki tango’. Ovo je bio prvi put da je svoje tehnike koristio za ideje za bolji svet. Autor je više od 20 knjiga, jedan od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije i diplomirani inžinjer tehnologije. Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najboljih rešavača IQ X testa na svetu.

Kampanje sa svrhom 2022 Warm Up podržala je Banca Intesa, koja je prepoznala značaj upoznavanja šire društvene zajednice sa neuro studijom iz oblasti društveno odgovorne komunikacije, jedinstvenim modelom koji efikasnije komunira teme iz oblasti održivog razvoja i konceptom kolektivne inteligencije koja je praktičan tool za kreiranje efikasnije CSR komunikacije.

Uz Banca Intesu, događaj su podržali i Grand kafa i Aqua Viva.