VELIKI ISKORAK U ODRŽIVOSTI I DIGITALIZACIJI: Grand kafa predstavila proizvode koji ‘podižu lestvicu’ na tržištu kafe

11 V 2021 | Predstavnici Grand kafe, direktor marketinga Zoran Golub i rukovodilac nabavke sirove kafe Daniela Ribarić, su na onlajn događaju predstavili novitete iz ove kompanije.

U pitanju su ‘Single Origin‘, gourment mlevene kafe sa geografskim poreklom, kojima se kompanija koja posluje u okviru Atlantic grupe priključuje svestkim trendovima, naročito u oblasti održivosti i transparentnosti, ali i korišćenja najnovijih digitalnih tehnologija u komunikaciji sa potrošačima.

Naime, ambalaža dva nova ‘Single Origin‘ proizvoda – Grand Brazil Cerrado i Grand Rwanda Bourbon – opremljena je QR kodovima, kojima potrošač uz pomoć blockchain tehnologije, može da otkrije kompletan proces nastanka svog omiljenog napitka – od farme do šoljice. Skeniranjem koda, putem inovativne Farmer Connect platforme, potrošač dolazi do dalekih predela Ruande i Brazila i ima mogućnost da upozna farmere koji uzgajaju kafu koja se nalazi u kesici.

„Za globalnu budućnost i održivost kafe transparentnost postaje sve bitnija: važno je da znamo kako je kafa gajena, da li je uzgajana na odgovoran i održiv način. Naša ideja je da celu priču sa farmerima ili sa nekim ko radi na uzgoju kafe, personalizujemo kako bismo lokalnog potrošača upoznali sa kompletnim procesom gajenja kafe. Putem Farmer Connect platforme, koja koristi blockchain tehnologiju, potrošači će jednostavnim skeniranjem pakovanja, prvi put biti u prilici da pogledaju celokupan put kafe – od plantaže do šoljice kafe“, rekao je Zoran Golub, direktor marketinga Grand kafe. On je dodao i da nova linija proizvoda otvara brojne mogućnosti za lansiranje inovativnih proizvoda i da se može očekivati da će ona u budućnosti biti proširena.

Daniela Ribarić, rukovodilac kategorije nabavke sirove kafe u Grand kafi, govoreći o aspektima proizvodnje i snabdevanja kafom, istakla je i važnost podizanja svesti o izazovima u ovoj industriji: „U Grandu biramo samo najkvalitetnija zrna kafe, od najvećih zemalja proizvođača kao što su Brazil, Kolumbija, Vijetnam, Indija, Ruanda, Uganda i tek nakon što naše kolege, takozvani ‘kap testeri’, probaju i uvere se u ispravnost svakog uzorka kafe, ona se dalje distribuira do naših pržionica. Postoje brojni problemi sa kojima se susreću proizvođači, a koji mogu da rezultiraju nestašicom kafe u narednih 50 godina. Kako bismo što više podigli svest o tome kod konzumenata, i ukazali na značaj održivog i odgovornog uzgoja kafe, započeli smo saradnju sa Farmer Connect organizacijom. Zajedničkim snagama ćemo se potruditi da pomognemo proizvođačima, kako bismo u budućnosti i dalje mogli da uživamo u šoljici omiljene kafe svakog dana“.

Saradnja sa Farmer Connect organizacijom ima i humanu notu, jer skeniranjem koda na kesici kafe imate mogućnost da donirate novac i time podržite projekte obezbeđivanja čiste pijaće vode i održivih ekosistema u zemljama odakle kafe stižu, što je za život i rad ovih farmera uzgajivača od presudne važnosti.

„Ono što u Farmer Connectu radimo, jeste da omogućimo sledljiv i održiv lanac snabdevanja poljoprivrede korišćenjem blockchain tehnologije, kako bi se validirala svaka faza proizvodnje – od farme do potrošača. Na taj način, pružamo pomoć malim poljoprivrednicima da se povežu sa lancem snabdevanja i pristupe mogućnostima finansiranja i investicija kako bi poboljšali uslove života. Takođe, tu je i ‘Thank My Farmer’ aplikacija koja omogućava potrošačima da prate poreklo i kvalitet robe, pa čak i da finansijski podrže proizvođače koji uzgajaju sirovu robu. Veoma smo srećni zbog saradnje sa Atlantic grupom, koja se pridružila našim partnerima, nekima od najpoznatijih imena u industriji kafe iz celog sveta. Ova saradnja govori o posvećenosti inovacijama i digitalizaciji“, rekao je Majkl Krisment (Michael Chrisment), direktor Farmer Connect organizacije.

Osim toga, nova Grand Single Origin kafa je prva sveže mlevena kafa u Srbiji koja je upakovana u ekološki prihvatljivu ambalažu koje se može reciklirati. U pitanju je Genprotect folija bez aluminijuma koja je napravljena od bioplastike iz obnovljivih izvora, na bazi ulja šećerne trske i uljane repice, a čijom proizvodnjom se postiže 63% manje emisije gasova sa efektom staklene bašte u poređenju sa aluminijumskom folijom.

Oznaka ‘Single Origin’ odnosi se na kafu sa istim geografskim poreklom. U pitanju su najkvalitetnije gourmet kafe koje su po svom sastavu 100% arabike.

Grand Brazil Cerrado uzgaja se na plantažama u regiji Cerrado Minieiro, koja je prva koja je u Brazilu zaštićena geografskom oznakom porekla.

Grand Rwanda Bourbon, uzgajana u srcu Afrike na jugu Ruande, gde preovladavaju savršeni uslovi i klima koji omogućavaju uzgajanje kafe vrhunskog kvaliteta.