VALICON: STAVOVI GRAĐANA U REGIONU TOKOM TRAJANJA KRIZE IZAZVANE KORONA VIRUSOM

1. IV 2020. | Regionalna agencija za istraživanje tržišta Valicon, krajem prethodne nedelje sprovela je istraživanje o tome kako i na koji način građani Srbije doživljavaju trenutnu situaciju izazvanu korona virusom. Skoro 90% građana Srbije zabrinuto je u vezi sa epidemijom, dok 73% njih, mere koje Vlada Republike Srbije donosi s ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa smatra primerenim situaciji.

Predstavnici javnog života na svim nivoima, kontinuirano šalju poruke solidarnosti, te građani Srbije, kako pokazuje istraživanje, u najvećoj meri brinu za svoje bližnje. Čak 86% njih izjavilo je da u najvećoj meri brine za članove svoje porodice dok se na drugom mestu nalazi briga za lično zdravlje, sa čime se saglasilo 46% ispitanika.

Interesantno je da je svega 3 od 10 ispitanika, čak i pre zvaničnog predstavljanja paketa mera za pomoć ekonomiji i privredi od strane Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, pokazalo zabrinutosti za ekonomske posledice širenja epidemije korona virusa, a 55% ispitanika smatra da su ekonomske mere koje su Vlada i Narodna banka objavila pre jučerašnjeg dana adekvatne.

Zabrinutost u vezi sa ekonomskim posledicama

Za ekonomske posledice zabrinuto je 43% ispitanika u Bosni i Hercegovini, 46% u Sloveniji i 49% u Hrvatskoj, što u poređenju sa 30% u Srbiji predstavlja najniži stepen zabrinutosti u regionu.

Zabrinutost za radno mesto

Što se zabrinutosti za radno mesto tiče, procenti su najniži i iznose 11% u Srbiji, 12% u Bosni i

Hercegovini i Hrvatskoj, a u Sloveniji 10%.

Lične finansije

S druge strane, građani u Srbiji i regionu u velikoj meri očekuju pogoršanje u pogledu ličnih finansija. Na pitanje: Kakvo je Vaše opšte finansijsko stanje, u poređenju sa periodom od pre pola godine? 70% ispitanika iz Srbije odgovorilo je da ili očekuje pogoršanje ili je situacija u finansijskom pogledu već lošija, u BiH je taj procenat 77%, u Hrvatskoj 72% dok je u Sloveniji najniži i iznosi 67%.

Situacija u pogledu širenja korona virusa

Svega 53% ispitanika u Srbiji i 56% u Sloveniji smatra da situacija u pogledu širenja korona virusa ide ka boljem ili mnogo boljem, stepen optimizma u Hrvatskoj najviši je u regionu i iznosi 67%, dok su ispitanici u BiH nešto pesimističniji u ovom pogledu te 56% smatra da situacija ide ka lošijem ili mnogo lošijem.

Doživljaj trenutne situacije

Sa podacima iznad korelira i odgovor na pitanje kako građani lično doživljavaju i opisuju trenutnu situaciju u novonastalim okolnostima. Naime, najveći broj ispitanika u Srbiji (36%), pa i regionu izjasnilo se da je u najmanju ruku doživljavaju kao neugodnu ili umarajuću. S druge strane čak 47% ispitanika u Srbiji percipira trenutnu situaciju kao podnošljivu ili normalnu s obzirom na okolnosti, pri čemu je i među građanima regiona registrovan sličan doživljaj trenutne situacije.

Potrošačke navike

Čak 60% ispitanika u Srbiji izjavilo je da u ovom trenutnu nije promenilo potrošačke navike, a 28% njih smatra da ih neće ni promeniti. S druge strane nalazi se 32% koje u nastupajućem periodu očekuje smanjenje lične potrošnje. Drugih 39% ispitanika ipak ocenjuje da je epidemija uticala na količinu potrošnje, te 10% ispitanika troši više nego ranije, a 29% troši manje u odnosu na pređašnji period.

Rezultati istraživanja u regionu pesimističniji su u odnosu na podatke u Srbiji, 77% ispitanika u

Sloveniji, 79% u Hrvatskoj i 69% u BiH smatra da će trošiti manje ili već sada troši manje u odnosu na period pre pojave korona virusa.

Projekcije trajanja epidemije

Ispitanici u regionu donekle su usaglašeni u pogledu predviđanja trajanja epidemije korona virusa. Iako na ovo pitanje niko nema odgovor, stanovnici Srbije procenjuju da će mere socijalne distance, zabrane kretanja, zatvorenih škola i dr. trajati oko 2,7 meseci, u Hrvatskoj 2,8 meseci, Bosni i Hercegovini 2,9 meseci dok ispitanici u Sloveniji ocenjuju da će kraj epidemije biti proglašen u roku od 2 meseca.

 

Agencija Valicon saopštila je da će nastaviti da sprovodi istraživanje javnog mnjenja na nedeljnom nivou, pratiće značajne promene glavnih indikatora istraživanja a o tome, u skladu sa internom odlukom, izvestiti javnost o rezultatima transparentno, pravovremeno i u skladu sa svim načelima i pravilima istraživačke delatnosti. Takođe, Valicon se pridružuje apelu nadležnih stručnih službi i insitucija, šalje poruku solidarnosti te apeluje na građane da ostanu kod svojih kuća, prate preporuke i budu odgovorni prema sebi i široj društvenoj zajednici.

 

Metodologija: Valicon istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika iz Valicon online panela. Rezultati su reprezentativni za opštu populaciju Republike Srbije i drugih zemalja regiona, uzrasta od 18 do 75 godina, po polu, starosti, edukaciji i regionu.

Period anketiranja:

24-29. marta 2020. godine, n=450-850 po državi

142020-v2 (1)

142020-v2 (2)

142020-v3

142020-v4

142020-v5

142020-v6

142020-v7

142020-v8