U ZRENJANINU OBELEŽENA NACIONALNA NEDELJA DOJENJA

6. X 2023 | Povodom nacionalne nedelje promocije dojenja, 5.10. u 12h je u centru grada u organizaciji zrenjaninske Opšte bolnice ‘Đorđe Joanović’, održan prigodni skup i organizovana šetnja mama sa bebama kako bi se ukazalo na značaj dojenja, podršku su dali Dom zdravlja ‘Dr Boško Vrebalov’ grad Zrenjanin kao i kompanija Gomex.

Šetnjom glavnom gradskom ulicom i Trgom slobode mlade mame i bebe, trudnice, zajedno sa osobljem Bolnice i Doma zdravlja podržale su Nacionalnu nedelju dojenja.

Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se u Srbiji do 10. oktobra.

Dojenje je najzdraviji, najjednostavniji i najekonomičniji način da se novorođenom detetu zadovolje potrebe za pravnilnom ishranom. Osim što se hrani na ovaj način, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dojenje nije isključiva odgvornost žene, niti je podrška dojenju odgovornost uže porodice. Zaštita, promocija i podrška dojenju su društvena odgovornost.

Cilj obeležavanja ove nedelje i cilj svake akcije u okviru obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja je skretanje pažnje na značaj dojenja, ali i na značaj podrške dojenju kao i podrške ženama da ostvare uspešno dojenje.