U TOKU JE KONKURS ZA STIPENDIJE ‘ZA ŽENE U NAUCI’

13. II 2023 | Iako žene danas čine manje od 30% istraživača širom sveta, one često predvode zahtevna i revolucionarna istraživanja koja imaju ogroman uticaj na razvoj čovečanstva i društva uopšte.  Zato se svakog 11. februara obeležava Međunarodni dan žena i devojaka u nauci. Generalna skupština UN ustanovila je ovaj dan pre osam godina kako bi podstakla žene i devojke da se bave naukom, a devojčice da od najranijeg uzrasta razvijaju svoja interesovanja.

Jedan od vidova podrške mladim naučnicama u Srbiji jeste i program Nacionalnih stipendija L’Oréal – UNESCO ‘Za žene u nauci’ (L’Oréal – UNESCO For Women in Science), koje već 13 godina dodeljuje kompanija L’Oréal u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalnom Komisijom za UNESCO. Konkurs za 2023. godinu je u toku i prijave su otvorene do kraja marta.

Stipendije su namenjene naučnicama koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane ili završene doktorske studije. Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

U okviru trinaestog ciklusa ovog programa u Srbiji, najtalentovanijim mladim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Nacionalne stipendije ‘Za žene u nauci’ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

„Do sada je više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta dobilo direktnu podršku u sklopu ove inicijative. Pet dobitnica internacionalnih nagrada ‘Za žene u nauci’ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu. Naročito smo ponosni na 35 žena koje su nagrađene nacionalnom stipendijom u Srbiji“, kaže Ana Popara Gojković, direktorka za nauku i regulatorne poslove kompanije L’Oreal u Srbiji.

Cilj međunarodnog programa ‘za žene u nauci’ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već dvanaest godina nagrađuju najbolje mlade naučnice. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.